Hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek is al lang geen heilig huisje meer. Toch wil onder andere de PVV niet sleutelen aan de regeling. VVD en D66 willen de aftrek op de volgende manier afbouwen:
- VVD: De hypotheekrenteaftrek wordt heel geleidelijk afgebouwd tot er nog één tarief over is. Zo kan de hypotheekrenteaftrek toch blijven bestaan. De opbrengst van het afbouwen wordt teruggegeven door de inkomstenbelasting te verlagen.
- D66: De hypotheekrenteaftrek wordt volledig afgebouwd. In ruil wordt de inkomstenbelasting verlaagd. D66 heeft ook het plan om het eigenwoningforfait te verhogen om de vermogensongelijkheid tegen te gaan. Dit betekent wel dat huizenbezitters met hoge WOZ- waarde meer inkomstenbelasting moeten betalen.
Nieuwbouw
Nederland kampt met een tekort van meer dan 300.000 woningen. Het aanpakken van de woningschaarste staat op de agenda van alle partijen. Daarnaast moeten er meer verschillende soorten woningen gebouwd worden. Zo moeten ook starters en senioren een woning kunnen vinden die aansluit bij hun levensfase. De partijen verschillen hierin:
- VVD: Er komt een nationaal bouwfonds en de lasten voor bouwers worden verlaagd. De focus bij nieuwbouw ligt op betaalbare koop- en huurwoningen. Er kan zowel binnen als buitenstedelijk gebouwd worden. Om te zorgen dat bouwgrond benut wordt, komt er speciaal hoger OZB-tarief voor onbebouwde woning grond.
- D66: Inzetten op meer bouw in alle delen van het land. Om woningbouw mogelijk te maken is D66 bereid de uitstoot van landbouw, industrie of verkeer terug te dringen. Er komt er een crisisbouwfonds om te voorkomen dat nieuwbouw stil komt te liggen bij een economische crisis. Innovatief bouwen moet worden gestimuleerd. Denk aan het deels maken van woningen in een fabriek. Dit moet de bouw sneller, beter én goedkoper maken. Dergelijke woningen kunnen ook makkelijker worden aangepast. Zo kan eenvoudiger ingespeeld worden op woonwensen in verschillende levensfasen.
- PVV: Er moet meer én sneller bouwgrond beschikbaar komen. Bouwvergunningen moeten bovendien sneller worden verstrekt. Vooral in het middensegment moeten meer huizen komen, zowel voor koop als huur.
Duurzaam wonen
D66 en VVD hebben hun eigen ideeën over het verduurzamen van woningen. De PVV ziet regels rond stikstof en andere milieuzaken vooral als een belemmering:
- VVD: Verduurzaming van de eigen woning moet fiscaal aftrekbaar zijn via het eigenwoningforfait. Duurzame investeringen worden zo niet beboet als de woningwaarde stijgt door de energiebesparende maatregelen.
- D66: Financiering van duurzame huizen wordt gestimuleerd. Zo kan bij het berekenen van de maximale hypotheek rekening gehouden worden met de (lage) energielasten. Daarnaast is het streven om klimaatneutraal te bouwen met klimaat neutrale bouwstoffen. Hiervoor moet wel de bouw regelgeving aangepast worden.
Door het politieke stelsel in Nederland komen de grootste partijen niet automatisch ook in de coalitie. In de komende tijd zal blijken welke partijen in de coalitie komen. Duidelijk is in ieder geval dat partijen het in grote lijnen eens zijn over veel woonthema's, zoals de noodzaak om meer woningen toe te voegen aan het woningaanbod.