Wees voorbereid bij de APK

Bereid je auto voor op de APK

Het is weer zover. Tijd voor de jaarlijkse keuring van je auto. Wordt hij meteen goedgekeurd? Of gaat de rem erop en is  eerst onderhoud nodig? Wij geven tips om je auto voor te bereiden op de APK.
27 nov 2024

De APK is verplicht voor auto’s tussen de 3 en 50 jaar oud

De Algemene Periodieke Keuring (APK) zorgt ervoor dat onze auto’s zo veilig mogelijk zijn. Het verschilt per type brandstof wanneer je auto voor het eerst gekeurd wordt.

Diesel
Dieselauto’s moeten voor het eerst na 3 jaar voor de APK. En daarna elk jaar. 

Elektrisch of benzine
Rijd je elektrisch of benzine? Dan is je auto na 4 jaar voor het eerst aan de beurt. Daarna om de 2 jaar tot hij 8 jaar oud is. En daarna elk jaar.

Auto 30 jaar of ouder? 
Auto’s die ouder dan 30 jaar zijn worden om de 2 jaar gekeurd. Totdat de auto 50 is. Dan is een APK niet meer verplicht.

Je auto wordt gekeurd op verschillende onderdelen

Alle auto’s worden tijdens de APK gekeurd op dezelfde onderdelen:

1. Verkeersveiligheid

Hoe goed zijn de remmen, banden, verlichting, wielophanging, schokdempers, stuurinrichting en de carrosserie?

2. Milieu
Hoe zit het met de uitstoot van uitlaatgassen? En heeft de auto een roetfilter en katalysator?

3. Registratie
Kloppen de kilometerstand, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof?

4. Verbruik
Heb je een auto van 2021 of jonger? Dan wordt ook het brandstof- en elektriciteitsverbruik van je auto uitgelezen. Hiermee wil de Europese Unie inzicht krijgen in het echte verbruik van voertuigen. Je bent niet verplicht om aan dit keuringsonderdeel mee te doen. En mag dit dus weigeren. Het verbruik van helemaal elektrische auto’s wordt sowieso niet gekeurd.

Bespaar geld door je voor te bereiden op de APK

Soms wordt een auto afgekeurd op 1 of meer van de onderdelen. De auto moet dan eerst gerepareerd worden voor hij wordt goedgekeurd. En je ermee mag rijden. Soms zijn de herstelkosten behoorlijk hoog. Gelukkig kun je zelf je auto voorbereiden op de APK. Hiermee bespaar je geld doordat de automonteur het werk niet hoeft te doen. En vergroot je de kans dat je auto meteen wordt goedgekeurd.

 

Check je banden

Hoe is de bandenspanning? Voor vaak minder dan een euro breng je de banden op de juiste spanning. Dit kan bij het tankstation. In het onderhoudsboekje of op de deur van je auto staat wat de juiste spanning is. Check ook het profiel van je banden. Twijfel je of ze door de APK komen? Koop dan nog voor de keuring nieuwe banden.

 

Check alle vloeistoffen

Zelf je vloeistoffen checken en bijvullen is een makkelijke manier om geld bij de garage te besparen. Is er nog genoeg koel- en ruitenwisservloeistof? En is je olie nog op peil? Let wel op dat je de juiste olie gebruikt en dat er in de winter antivries in je ruitenwisservloeistof zit.

 

Controleer je verlichting

Werken alle autolampen? Vergeet ook niet de mistlampen en je kentekenverlichting te checken. Soms is het even een gedoe, maar bij de meeste auto’s kun je prima zelf de lampen vervangen.

 

Test de ruitenwissers

Trekken je ruitenwissers strepen? Dan zijn ze toe aan vervanging. Koop voor de APK een voordelige set ruitenwissers en vervang ze zelf.

 

Je hebt 2 maanden om een afgekeurde auto te laten herstellen

Een afgekeurde auto is flink balen! In het keuringsrapport lees je waarom hij is afgekeurd. En wat er moet gebeuren zodat hij wel wordt goedgekeurd. Je hebt hier 2 maanden de tijd voor. Doe dit op tijd en voorkom een boete van de RDW. Ook mag je niet met de auto rijden zolang hij is afgekeurd. De enige uitzondering is de rit rechtstreeks naar de het keuringsstation op de dag van de keuring. 

Maak op tijd een afspraak voor je APK

Automonteurs hebben het razend druk. Maak daarom op tijd een afspraak voor je APK. Verloopt je APK en is je auto na 2 maanden nog steeds niet gekeurd? Dan krijg je een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dit bedrag ligt tussen de € 180 en € 495. Kun je de APK niet op tijd laten doen? Schors dan je auto. Hiermee stop je ook tijdelijk de verzekeringsplicht. Maar let op: je mag dan ook niet meer met de auto rijden of hem op de openbare weg zetten.