Daarmee zijn een half jaar geleden vijfhonderd huishoudens in Helmond verwarmd met zogeheten ijzerbrandstof, waardoor geen CO2 vrijkwam als deze mensen de verwarming aanzetten of onder de douche stapten. Het bedrijf RIFT maakt dat maandag bekend en spreekt van een enorme mijlpaal.
"RIFT heeft voor het eerst aangetoond dat ijzerbrandstof op zo'n grote schaal werkt", zegt algemeen directeur Mark Verhagen van RIFT. Een half jaar terug werkte de installatie ongeveer vier dagen per week een aantal uur per dag. Bij elkaar opgeteld gaat het om een test van veertig uur. Daarmee is 5 ton minder CO2 uitgestoten dan normaal gesproken het geval zou zijn geweest, vertelt Verhagen. "Nu nog een kruimel op de totale uitstoot, maar wel significant voor zo'n nieuwe technologie."
RIFT, dat ooit ontstond op de TU/Eindhoven, verhit water voor het warmtenet door ijzerpoeder te verbranden. Daardoor ontstaat een enorme vlam die een grote boiler verwarmt. Hier komen geen broeikasgassen bij vrij, stelt Verhagen. Bovendien vermindert de uitstoot van stikstof ook met 66 procent. Het enige restproduct is roest en dat kan weer opnieuw omgezet worden in ijzerpoeder. Huishoudens merken zelf niets van dit proces: heet water is heet water, onafhankelijk van hoe dit verwarmd is.