Recept van Ed

Smeuïge oliebollen

Gemaakt door Ed de Vries

10 dec 2024

Smeuïge oliebollen gebakken in olie

10 personen

INGREDIËNTEN:

  • 500 g bloem
  • 10 g zout
  • 7 g gedroogde gist (of 20 g verse gist)
  • 250 ml lauwwarme melk (of water)
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • 1 theelepel vanille-extract (optioneel)
  • 200 g rozijnen of krenten (optioneel)
  • Poedersuiker (voor het bestrooien)
  • Olie om in te frituren

BEREIDING:

  1. Meng de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom.
  2. Voeg de lauwwarme melk en eieren toe. Meng alles goed door elkaar tot je een dik beslag hebt.
  3. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag ongeveer 1-2 uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  4. Verhit de olie in een diepe pan of frituurpan tot ongeveer 180°C.
  5. Gebruik een lepel of een ijslepel om porties van het beslag in de hete olie te laten vallen. Bak ze in batches, zodat ze genoeg ruimte hebben om te drijven.
  6. Frituur de oliebollen ongeveer 4-5 minuten aan elke kant, totdat ze goudbruin en gaar zijn.
  7. Haal de oliebollen uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  8. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker voordat je ze serveert.