5 tips voor een goede start van uw nieuwe gezin
Spreek met uw nieuwe partner af hoe u het samen als (stief)ouders gaat aanpakken. Welke regels vindt u belangrijk? Hoe vult u de rol van bonusvader of -moeder in? Zorg ervoor dat u samen op 1 lijn zit. En ga nooit met elkaar in discussie waar de kinderen bij zijn.
Bent u eruit hoe u samen de (bonus)kinderen gaat opvoeden? Bespreek dit dan met alle nieuwe gezinsleden. Laat de kinderen ook hun mening geven. En bespreek de onderwerpen waar zij het niet mee eens zijn. Besteed aandacht aan de gevoelens van alle kinderen. De negatieve en positieve. Wat vind je leuk? En waar heb je moeite mee?
Gaat 1 van u beiden in het huis van de ander wonen? Bespreek dit dan ook goed met alle kinderen. Zodat de nieuwe gezinsleden zich geen indringers voelen. Overleg met elkaar wie welke kamer krijgt. En laat uw kinderen hier ook over meebeslissen. Hou daarbij goed in de gaten dat iedereen zich goed voelt met de nieuwe plek in huis. Praat daar eventueel ook nog even 1-op-1 met uw kind over. In een persoonlijk gesprek komen soms ineens andere dingen naar boven. Gaat u allemaal in een nieuw huis wonen? Betrek uw kinderen dan bij de verhuizing.
Plan een wekelijks of maandelijks overleg met alle nieuwe gezinsleden. Bijvoorbeeld elke donderdag na het avondeten. En neem dan samen de week met elkaar door. Wat gaat goed? En wat kan beter? Zorg dat alle kinderen de tijd krijgen om hun punten te bespreken. Laat ze weten dat het oké is om hun gevoelens te uiten. En zorg voor balans tussen positieve en negatieve dingen.
Elk kind vindt het fijn om even individuele aandacht te krijgen. Zeker in een samengesteld gezin is het belangrijk om ook tijd vrij te maken om iets leuks met uw eigen kinderen te doen. Naast gezamenlijke familiedagen is het voor kinderen heel fijn om ook regelmatig iets alleen met de eigen ouder te doen. Even onder elkaar. Maar het is ook leuk om af en toe een 1-op-1 activiteit met uw bonuskind te doen. Zo leert u elkaar (nog) beter kennen.