Vrouw stapt in een witte auto op straat voor een huis

Wegenbelasting 2024

Heb je een auto of een ander voertuig op jouw naam staan? Dan is de kans groot dat je wegenbelasting betaalt. Hoeveel dit precies is, hangt af van verschillende factoren. Wij vertellen je meer over het berekenen van jouw wegenbelasting in 2024. En wat de uitzonderingen zijn.

5 jul 2024

Wegenbelasting berekenen met de Kentekencheck

Wegenbelasting is hetzelfde als motorrijtuigenbelasting. Dit bereken je gemakkelijk met onze gratis Kentekencheck. Vul het kenteken in en je krijgt de officiële RDW-historie te zien van de auto. Zoals het bouwjaar, de kilometerstand en de APK-keuringen. Hartstikke handig als je een nieuwe auto op het oog hebt. En ook als je benieuwd bent naar de maandelijkse kosten van jouw auto. Of hoeveel motorrijtuigenbelasting je in 2024 per maand betaalt. 

Jouw wegenbelasting hangt af van meerdere dingen

Hoe hoog de wegenbelasting voor jouw auto is hangt af van meerdere dingen. Het maakt voor het bedrag niet uit of je veel of weinig rijdt. Maar wel waar je woont. In sommige regio’s betaal je namelijk meer dan op andere plekken. Ga je binnenkort verhuizen? Ook dan is de Kentekencheck handig om te ontdekken of je meer of minder gaat betalen. De Kentekencheck houdt automatisch rekening met:

  • Het gewicht van jouw auto

  • De brandstofsoort (diesel, elektrisch of benzine)

  • De milieuvriendelijkheid van jouw auto

  • In welke provincie je woont

Vrouw staat bij een laadpaal met haar elektrische auto

Tot 2025 betaal je geen wegenbelasting voor een 100% elektrische auto

De Rijksoverheid moedigt het gebruik van elektrische voertuigen aan. Daarom betaal je tot het einde van 2024 geen wegenbelasting als je een volledig elektrische auto rijdt. In 2025 krijg je nog 75% korting en vanaf 2026 betaal je de volle prijs. Rijd je een hybride auto? Dan krijg je in 2024 nog 50% korting op jouw motorrijtuigenbelasting. Maar let op: jouw auto mag maximaal een uitstoot van 50 gram CO2 per kilometer hebben. In 2025 krijg je nog 25% korting en in 2026 is het voordeel voorbij.

Andere voertuigen waarvoor je minder of geen wegenbelasting betaalt

Naast de volledig elektrische hybride auto zijn er nog meer voertuigen waarvoor je minder of geen belasting betaalt. Zoals oldtimers van minstens 40 jaar oud. Kampeerauto’s of aangepaste auto’s die geschikt zijn gemaakt voor het vervoeren van een rolstoel of scootmobiel. Je kan dan een vrijstelling aanvragen bij de Belastingdienst. 

Je betaalt geen wegenbelasting als jouw auto verkocht of geschorst is

Heb je jouw auto verkocht? Dan laat je het kenteken overschrijven op de naam van de koper. Dit doe je bij een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Zodra het kenteken is overgeschreven krijg je een vrijwaringsbewijs. De Belastingdienst stopt dan automatisch jouw wegenbelasting. Je hoeft ook geen wegenbelasting te betalen als jouw auto is geschorst. Maar let op: hij mag dan niet meer op de openbare weg komen. Dus ook niet geparkeerd op straat of in een gezamenlijke parkeergarage staan.