Uw financiën opruimen

Dat geeft overzicht en ruimte voor uw plannen

Een nieuw jaar? Het voorjaar? De belastingaangifte? De feestdagen of vakantie? Er zijn veel momenten in het jaar om eens na te gaan: Waar gaat mijn geld naartoe? Past dat nog bij mij en mijn doelen? Zijn mijn doelen nog steeds hetzelfde? En past mijn spaar- of beleggingsgedrag daar nog bij?
financiële schoonmaak

Maak uw eigen persoonlijke plan

Gaat u opruimen en plannen? Kies dan voor oplossingen die passen bij uw doelen én bij uw persoonlijke situatie. Bij sparen weet u wat de rente is. U weet dus precies wat u krijgt. Bij beleggen weet u van tevoren niet wat het resultaat is. Er zijn onzekerheden die ervoor kunnen zorgen dat de resultaten tegenvallen. Of meevallen. Waarvoor u kiest hangt bijvoorbeeld af van het risico dat u wilt nemen. En van de termijn waarop u geld nodig heeft.

Eerst opruimen

Tips bij uw financiële opruiming
Uit onderzoek blijkt dat een opgeruimde administratie de kans op financiële problemen verkleint. Duik daarom eens in uw papieren en orden uw administratie. Het stappenplan van Nibud helpt u hierbij. 1 van de Nibud-vuistregels voor gezonde geldzaken is: uw administratie overzichtelijk inrichten én bijhouden.
Nog zo'n vuistregel van Nibud: check een tijdje wekelijks uw saldo en uitgaven. Zet eens op een rijtje waar uw geld naartoe gaat. Tel uw vaste lasten bij elkaar op. Maar kijk ook naar andere (kleine) uitgaven. Die kunnen behoorlijk oplopen. Dat zijn juist vaak de makkelijke bespaarposten.
Houd altijd een financiële buffer achter de hand voor onverwachte uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine. Of een reparatie aan het dak. Hoe groot uw buffer moet zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het Nibud heeft een handige rekenhulp waarmee u uw buffer kunt berekenen.
Heeft u in coronatijd een extra abonnement voor een streamingdienst afgesloten? Heeft u nog steeds dat abonnement op een online sportschool, terwijl u alweer lekker in de gym bezig bent? Of verdwijnt dat tijdschrift waar u een abonnement op heeft de laatste tijd steeds vaker ongelezen bij het oud papier? De kosten van abonnementen kunnen ongemerkt hoog oplopen. Wilt u opzeggen maar kan het nog niet? Zet een reminder in uw agenda bij het moment dat dat wel kan.
Misschien heeft u vanwege de stijging van de energiekosten een potje aangelegd. Goed om tussentijds bij uw energieaanbieder te checken of dit voldoende is. Misschien moet er iets bij. Maar misschien heeft u te veel gereserveerd voor gestegen energiekosten. En kunt u een deel van dit potje voor iets anders inzetten.

Dan plannen

Vertaal uw inzicht naar ideeën
Beleggen doet u met geld dat u langere tijd kunt missen. Gaat het in die periode even wat minder en dalen de koersen? Het is de kunst om niet in paniek te raken en uw beleggingen te verkopen. Meestal trekken de koersen wel weer aan. Focus dus niet op vandaag of morgen. Maar ga voor resultaat over een langere tijd. Dan heeft u misschien ook voordeel van de kracht van rendement op rendement.
Het geld voor onverwachte uitgaven zet u op een spaarrekening waar u altijd bij kunt. Wilt u geld opzijzetten voor een doel binnen 3 tot 5 jaar? Bijvoorbeeld voor die mooie reis? Kijk dan eens naar een spaarrekening waar uw geld wat langer vast staat. Want daar staat vaak een iets hogere rente tegenover. Voor doelen die nog wat verder weg liggen, minimaal 5 tot 10 jaar, kan beleggen een goed idee zijn.
Met periodiek beleggen kunt u wekelijks of maandelijks beleggen met een (klein) vast bedrag. Dat is zo geregeld. U geeft uw bank 1 keer een opdracht voor het instellen van een automatische overboeking naar uw beleggingsrekening. De rest gaat vanzelf. U hoeft niet meer na te denken over het juiste instapmoment. Periodiek beleggen heeft nóg een groot voordeel: U heeft minder kans dat u al uw geld op een ongunstig moment inlegt. Omdat u uw aankoopmomenten spreidt, koopt u tegen een gemiddelde koers. Voor elke aankoop betaalt u 0,3% aankoopkosten.

Meer tips en inspiratie van onze beleggingsexperts

Beleggingsfondsen vergelijken: appels met peren?

Beleggingsfondsen vergelijken is lastig. Toch zijn er een paar dingen waar u op kunt letten.

Uw beleggingen

Makkelijk beleggingen kopen, verkopen én je rendement volgen? Dit kan allemaal eenvoudig met onze app.

Gouden regels voor succesvol beleggen

Hoe maakt u beleggen tot een succes? Onze experts geven u een paar 'gouden tips'. 

Met beleggen neemt u risico: uw inleg kan minder waard worden. En er zijn kosten.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.