Aan de slag met verduurzamen van je tuin
Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin duurzamer wordt ingericht? We hebben leuke en makkelijke tips voor je zodat je eenvoudig een duurzame tuin aanlegt!
Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin duurzamer wordt ingericht? We hebben leuke en makkelijke tips voor je zodat je eenvoudig een duurzame tuin aanlegt!
Bij een stadstuin denken we vaak aan een compacte achtertuin in een stad. Een tuin omgeven door muren, schuttingen of andere bebouwing. Toch zijn er ook andere mogelijkheden om de stad een beetje groener te maken. Met een urban rooftop garden bijvoorbeeld. Ofwel, een tuin op uw balkon of dakterras. Dit ziet er niet alleen heel gezellig uit. Meer groen in de stad is ook goed voor de biodiversiteit. En het helpt tegen hitte en wateroverlast. Bekijk meer redenen voor een urban rooftop garden.
In 182 van de 342 gemeenten kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen om de tuin te verduurzamen. Wel zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Zo krijg je in de ene gemeente alleen subsidie voor het afkoppelen van de regenpijp, terwijl andere gemeenten ook geld bieden voor het ‘wippen’ van stenen of het aanleggen van een regentuin.
Let op: check altijd de gemeente website of de subsidie nog beschikbaar is (Dit onderzoek is een weergave van de subsidies op 11 maart 2024).
Regenwater is al behoorlijk schoon. Voor het watergeven van planten is het daarom niet nodig dat het in het riool terechtkomt om gezuiverd te worden. Maak de regenpijp (voor een deel) los van het riool. Zo zorg je dat de druk op het riool kleiner wordt. Sluit de regenpijp aan op een regenton of ondergrondse wateropslag. Je kan het water in droge periodes gebruiken voor het water geven van de beplanting.
Heb je veel tegels in de tuin dan kan regenwater niet in de grond wegzakken. Dat is een belangrijke oorzaak van veel waterschade. Met minder tegels en meer groen, zoals planten, struiken en gras, kan water gemakkelijker worden opgenomen. Dit zorgt voor minder wateroverlast. En ook de druk op het riool wordt minder.
Je kunt ook kiezen om de tegels te vervangen door bestrating die water doorlaat. Zoals grind, een houten vlonder, houtsnippers of grasbetonstenen.
Een andere manier om het riool een handje te helpen is het aanleggen van een regentuin (wadi). Dat is een verdiept aangelegd stuk grond met beplanting in de tuin. Wanneer het regent, stroomt het water in dit verdiepte stuk waardoor het op een natuurlijke manier in de bodem trekt. Bovendien is een regentuin vanwege de beplanting ook koeler.
In plaats van een houten of stenen schutting kan je ervoor kiezen om een begroeide omheining te plaatsen. Extra groen in de tuin zorgt voor meer verkoeling en mogelijk ook meer biodiversiteit in de tuin.