De accu opladen niet zonder gevaar
Het is mogelijk om de accu van uw auto zelf op te laden. Doe dit alleen als u verstand heeft van auto’s. Het opladen van een accu kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Laat het anders aan een specialist over.
Is uw accu leeg en start de auto niet meer? Een lege accu is 1 van de meest voorkomende gevallen van autopech. Oorzaken van een lege accu kunnen koude winternachten zijn, het maken van veel korte ritjes of gewoon door het aan laten staan van de autolampen.
Het is mogelijk om de accu van uw auto zelf op te laden. Doe dit alleen als u verstand heeft van auto’s. Het opladen van een accu kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Laat het anders aan een specialist over.
Een auto-accu gaat gemiddeld 5 jaar mee. Hierna wordt de accu in veel gevallen vervangen. Auto-accu’s worden opgeladen tijdens het rijden met behulp van de dynamo in de auto. Het laden start zodra de motor begint te lopen. Als de accu compleet leeg is, start de auto niet meer en kan hij dus ook niet opladen tijdens het rijden. Een accu raakt leeg als u bijvoorbeeld lichten aan heeft laten staan of als de auto erg lang stil heeft gestaan.
Een lege accu opladen kan met een goede acculader. Dit kan alleen als u ergens langere tijd bent, want het opladen kost tijd en enige voorbereiding. Check voor het kopen van een acculader welk type accu in uw auto zit. Dit staat op de accu of anders in de gebruiksaanwijzing. Soms is het nodig om de accu uit de auto te halen voordat u kunt laden. Maar in de meeste gevallen kunt u de accu in de auto laten zitten. Lees voordat u de lader aansluit onze tips om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Lees naast de gebruiksaanwijzing van de acculader ook die van de accu zelf. Hier staan vaak handige aanwijzingen in over het bijladen en onderhouden van de accu.
Oudere eenvoudige modellen accu’s moeten op tijd handmatig ontkoppeld worden om te stoppen met laden. Overladen kan nadelig zijn voor de levensduur van uw accu.
Raak de accupolen nooit met blote handen aan. Er kan poeder op zitten. Dit is oxidatie met bijtende eigenschappen dat uw huid kan verbranden als u ermee in contact komt.
Zet de acculader zo ver mogelijk bij de accu vandaan tijdens het laden. Doe dit altijd in een goed geventileerde ruimte. Gebruik nooit open vuur in deze ruimte. Zo voorkomt u dat explosieve gassen zich ophopen en verkleint u het ontploffingsgevaar.
Op sommige accu's zitten kapjes onder een strip of bovenop de accu. Verwijder deze zodat gas kan ontsnappen dat wordt opgebouwd tijdens het laden.
Controleer altijd of de klemmen op de juiste pool bevestigd zitten: rood aan de positieve pool (+), zwart aan de negatieve pool (-).
Als de accu is opgeladen, haal dan eerst de stekker van de acculader uit het stopcontact. Verwijder dan pas de klemmen van de acculader van de accu. Verwijder eerst de klem van de negatieve (-) pool, dat is de zwarte kabel.
Gebruikt u de auto alleen voor kleine stukjes? Of staat deze voor langere tijd stil? Dan is het regelmatig opladen van de accu aan te raden. Doe dit 1 keer in de 3 maanden. Zo verlengt u de levensduur van de accu.
Houdt uw auto langs de weg opeens mee op? Dan kunt u de auto alsnog starten met startkabels. Dat kan alleen een optie in noodgevallen. Het is een tijdelijke oplossing, omdat dit het probleem van de lege accu niet oplost. Startkabels zijn eigenlijk alleen bedoeld om de accu een flinke opzwieper met stroom te geven om de auto te kunnen starten. Een auto starten met startkabels is niet zonder gevaren. Er kan piekspanning ontstaan. Deze spanning kan die elektronica zo erg beschadigen, dat het niet meer te repareren is. We helpen u met een stappenplan.
Dit heeft u nodig
Parkeer de werkende auto zo dicht mogelijk bij uw kapotte auto. Zorg ervoor dat ze met de neuzen naar elkaar toe staan. Zo kunt u straks gemakkelijk de startkabels aansluiten op beide auto’s.
Zet beide auto’s volledig uit en haal de sleutels uit het contact. Maak de motorkappen open. Ga nu op zoek naar de positieve (+) en negatieve (-) polen van de accu. Meestal zijn de positieve polen rood en de negatieve polen zwart.
Ziet u barsten, lekkage of andere schade aan 1 van de accu’s? Ga dan niet verder. Laat uw auto naar de garage brengen voor reparatie.
Voordat u begint: als u de startkabels aan 1 van de accu’s verbonden heeft. Dan mogen de uiteinden elkaar niet meer raken. Houd dit goed in de gaten terwijl u bezig bent.
Start de werkende auto. Laat deze een paar minuten draaien.
Probeer nu de auto met de lege accu te starten. Start de auto? Mooi! Zet de motor niet gelijk uit, maar laat de auto draaien.
Eerst haalt u de zwarte kabel van de auto met de lege accu los. Daarna verwijdert u de zwarte startkabel van de werkende accu. Dan is de rode kabel aan de beurt. U haalt eerst de rode kabel los van de werkende accu. Als laatste verwijdert u de rode startkabel die verbonden is aan de auto met de lege accu.
Laat de auto 5 minuten draaien terwijl u stilstaat. En rijdt daarna nog ten minste een half uur rond. Zo kan u, maar vooral de accu weer even opladen.
U bent lekker op pad met de auto en ineens brandt er een rood lampje op uw dashboard. Toch niet een oververhitte motor? Ook in de winter kan dit gebeuren door een storing of misschien een lek. Dat is balen! Houd uw hoofd koel. Wij helpen u verder met tips over het controleren en bijvullen van koelvloeistof. Zo gaat er bij u hopelijk geen lampje branden.