Duurzaam schoonmaken: een schone woning én wereld

Bij duurzaam wonen denk je misschien al snel aan woningisolatie, zonnepanelen of energiezuinige apparaten. Maar heb je wel eens over duurzaam schoonmaken nagedacht? Anna Tiel Groenestege legt uit hoe zij dit in haar huishouden aanpakt.
18 jan 2022

Het kost amper meer tijd

Anna verdiept zich sinds een aantal jaar in duurzaam schoonmaken. Dat gaat van zelfgemaakte allesreiniger tot wasdroogballen: “Ik heb er veel over gelezen. Ben Instagram accounts gaan volgen en praat er met vriendinnen over. Nu ik er wat langer mee bezig ben, kost het amper meer tijd om duurzaam schoon te maken.” Het kleine beetje extra moeite vindt ze het dubbel en dwars waard: “Zo laat ik de wereld toch een beetje schoner achter voor mijn kinderen. En ik vind het ook echt leuk om mee bezig te zijn. Nu ik er meer van weet, weet ik precies welk duurzaam alternatief ik kan gebruiken.”
Zo laat ik de wereld toch een beetje schoner achter voor mijn kinderen.
Anna Tiel Groenestege uit Zwolle

Veel is marketing

In schoonmaakmiddelen zitten veel chemische stoffen die slecht zijn voor het milieu. En het verpakkingsmateriaal van schoonmaakmiddel verdwijnt als u niet oppast in de plastic soep. Dat kan dus duurzamer! In de winkels is voor alles wel een schoonmaakproduct. Gewoon marketing volgens Anna: “Al die verschillende middelen in de supermarkt zijn gewoon marketingdingetjes. Met simpelweg Marseillezeep en schoonmaakazijn kom je al heel ver. Je hebt bijna nooit agressieve schoonmaakmiddelen nodig. Veel schoonmaakmiddelen mogen we niet eens met onze handen aanraken of niet inademen. Maar ze verdwijnen wel in het water en in ons milieu.”

Een groen toilet

Bleekmiddel is een schadelijk schoonmaakmiddel. Gelukkig is dit niet nodig om het toilet goed schoon te houden. Anna legt uit: “Bacteriën kleven vooral aan vuil en kalk. Een eyeopener was voor mij dat een kopje schoonmaakazijn kalkaanslag gewoon oplost. Hier heb je dus geen bleek of wc-reiniger voor nodig. Ik laat de azijn een uurtje intrekken. En spoel het daarna door en borstel het toilet met een beetje (duurzame) allesreiniger. Zo wordt het hartstikke schoon.”

Vaatwastabletten door de helft

Een kleine moeite en meteen de helft besparen is een half vaatwastablet gebruiken. “Ik snijd de vaatwastabletten doormidden. De vaat wordt net zo schoon met een half tablet,” ervaart Anna. En: “Dat scheelt in de kosten, maar nog belangrijker voor mij is dat ik minder vaatwasmiddel door het riool spoel.”
Met simpelweg Marseillezeep en schoonmaakazijn kom je al heel ver.
Anna Tiel Groenestege uit Zwolle

Zelf handzeep maken

Anna maakt haar handzeep ook van Marseillezeep: “Ik schaaf wat zeep en doe ik dit met warm water in een zeeppompje. Even goed schudden en daar is je zachte handzeep. Voor een lekker geurtje aan de zeep, voeg ik soms wat druppels etherische olie toe.”

Sneller droog en lekker zacht: wasdroogbollen!

Anna: “In mijn wastrommel gebruik ik sinds kort vilten wasdroogbollen. Deze bollen zorgen voor meer ruimte tussen het wasgoed, waardoor de lucht beter verspreidt. En de was dus eerder droog is. En een ander voordeel is dat de was ook zachter uit de droger komt. Zo heb je geen wasverzachter meer nodig. Het duurzaamst is natuurlijk om de was aan de waslijn te laten drogen. Maar met twee kleine kinderen is een droger wel erg handig. En fijn dat ik met die wasdroogbollen toch wat kan verduurzamen.”

Zo maak je ook duurzamer schoon:

Eigen allesreiniger

Het is makkelijk om zelf allesreiniger te maken. Zo doet Anna het:
  • Rasp 50 gram Marseillezeep en voeg dit toe aan een pan met kokend water.
  • Kook het mengsel door totdat de zeep is opgelost en roer het door.
  • Een paar uur af laten koelen, en de allesreiniger is klaar voor gebruik.
Het fijne aan Marseillezeep is dat het gemaakt is van olijfolie. Dus deze allesreiniger is niet alleen duurzaam, hij is zacht voor de handen.