Fietsenrek

Elektrische fiets in het buitenland

In Nederland worden fietsers flink verwend met oneindige fietspaden. En automobilisten die gewend zijn aan kuddes tweewielers. Maar voorbij onze landsgrenzen is dat soms behoorlijk anders. Zeker als u op een elektrische fiets in het buitenland rijdt.
21 jun 2023

12 stedentrips, 13 ongelukken

Thuis fietst u soepel over het gladgestreken rode asfalt. En vliegt u met uw elektrische fiets van A naar B. In veel andere landen is de kwaliteit van de fietspaden vaak stukken minder. Of zijn ze helemaal niet aanwezig. Daardoor gebeuren er meer ongelukken. Zeker als u met uw elektrische fiets op een hoge snelheid rijdt. Ook zijn andere weggebruikers minder gewend om de weg te delen met fietsers. Daarom is het extra oppassen geblazen. Want een been in het gips staat een fietsvakantie aardig in de weg.

Tip: Check de verkeersregels voor de elektrische fiets van uw vakantieland. Is bijvoorbeeld een fietshelm verplicht of is er een minimum leeftijd?

Bewaak uw elektrische fiets in het buitenland

Wilt u zorgeloos van uw ijsje genieten? Zorg er dan voor dat uw elektrische fiets tijdens uw fietspauze op een veilige plek staat. Het liefst in een bewaakte fietsenstalling. Maar anders op een plek waar u goed zicht op hebt. En natuurlijk op slot met een goedgekeurd ART-2 slot. Terug op de camping? Zorg er dan ook voor dat uw fiets veilig in een afgesloten ruimte staat. 

Elektrische fiets meenemen op vakantie

Heeft u geen tijd om naar de Spaanse kust te fietsen, maar wilt u ter plekke wel een rondje toeren? Er zijn verschillende manieren om uw elektrische fiets mee te nemen op vakantie:
  • Elektrische fiets meenemen in het vliegtuig
    U mag uw (elektrische) fiets meenemen in het vliegtuig. Er zijn zelfs speciale fietsdozen om uw stalen ros veilig te vervoeren. Het is belangrijk dat u bij het boeken van uw vliegticket de fiets bijboekt als bijzondere bagage. Maar let op! De accu van uw elektrische fiets mag niet meevliegen. Ook niet als ruimbagage. Op steeds meer plekken kunt u wel een accu huren. Check of dit ook op uw vakantiebestemming mogelijk is. Lukt dit niet? Huur dan een elektrische fiets.
  • Fiets op een fietsenrek of dakdrager
    Rijdt u liever met de auto of camper naar het zuiden? Neem uw fiets dan mee op een fietsenrek. Deze maakt u gemakkelijk vast aan de trekhaak van uw auto. Let er wel op dat de fietsendrager stevig genoeg is om het gewicht van elektrische fiets te dragen. Deze zijn namelijk zwaarder dan normale fietsen. Heeft u geen trekhaak? Er zijn ook fietsendragers die u vastzet op de achterklep van een auto. Of u kiest voor een fietsenrek dat u op uw het dak van uw auto plaatst. 
  • Elektrische fiets meenemen in de trein
    Reizen met de trein is een mooie en flexibele manier om veel van het landschap te zien. Het is ook nog eens stukken beter voor het milieu dan een vliegreis. Houd er wel rekening mee dat de treinen in Nederland een beperkt aantal fietsplekken hebben. Check de fietsregels voor uw buitenlandse treinreis bij de spoorwegmaatschappij waarmee u reist.
  • Cruisen met uw elektrische fiets
    Houdt u van varen en fietsen? Er zijn speciale fietscruises waarbij u dagelijks uitstapjes maakt met een gehuurde of uw eigen elektrische fiets. Tussendoor vaart u van stad naar stad. Een mooie combinatie van inspannen en ontspannen.

Vergeet uw fietsnavigatie niet

Te land, ter zee of in de lucht: vergeet uw fietsnavigatie niet! Met de trapondersteuning van een elektrische fiets ligt uw snelheid een stuk hoger. Dan is een afslag zo gemist. Dat is zeker in het buitenland niet handig. Met een fietsnavigatie op uw stuur vindt u altijd de snelste weg naar uw hotel. Of naar een zonnig terras voor een hapje en een drankje. 

Klein maar fijn: de elektrische vouwfiets

Kunt u geen fiets- of dakdrager op uw auto plaatsen? Met een elektrische vouwfiets heeft u nog steeds de voordelen van trapondersteuning terwijl de fiets minder ruimte inneemt dan een gewone elektrische fiets. Zo neemt u hem eenvoudig mee op reis in uw kofferbak, de camper of de caravan.

Tip: kijk goed hoe uw fiets verzekerd is voordat u op pad gaat. Dit om teleurstellingen achteraf te voorkomen.