Fietsband

Fietsonderhoud: een 1-2-3-tje

Klein onderhoud aan uw fiets kunt u makkelijk zelf doen. Dat scheelt kosten bij de fietsenmaker en uw fiets blijft lekker soepel rijden. Met dit onderhoud 1-2-3-tje blijft uw fiets in goede conditie.
29 mrt 2024 4 minuten Het redactieteam

Probeer het eerst zelf

Kleine reparaties aan uw fiets kunt u vaak zelf. Denk aan een band plakken of de fietsbel repareren. Als u het durft, kunt u meer dan u denkt. Van alle reparaties is er wel een voorbeeldvideo te vinden op YouTube. Probeert u het gewoon. U kunt de fiets altijd nog naar de fietsenmaker brengen.

Wat de fietsenmaker doet

Veel fietsenmakers bieden servicebeurten aan. Dat is makkelijk, maar het kost ook wat. Tijdens een beurt controleren ze onder andere de remmen, versnelling en verlichting. Bouten en moeren lopen ze na en de kabels en de ketting worden gecontroleerd. Dit kunt u natuurlijk ook zelf doen.

Het fietsonderhoud 1-2-3-tje

Voor een soepel rijdende fiets
Laat uw stalen ros weer eens flink glimmen. Neem ‘m onder handen met een zachte borstel of spons en een warm sopje. Om de ketting schoon te maken gebruikt u een oude tandenborstel. Afspoelen met de tuinslang en de klus is geklaard. Gebruik voor zo’n fietsdouche nooit een hogedrukreiniger. Dat gaat te hard.
Een gesmeerde fietsketting loopt soepeler en zal minder snel roesten. Gebruik liever geen gewone huis-tuin-en-keukenolie of naaimachineolie, maar speciale fietskettingolie. Een paar druppeltjes is genoeg. Want aan een té vette ketting blijft viezigheid kleven.

Zorg dat het achterwiel van de grond is, draai de trappers achteruit en spuit de olie op de tandwielen. Draai de trappers een paar keer rond zodat de olie zich verspreid.
Een fietsband moet behoorlijk hard worden opgepompt. Zo hard dat hij bijna niet indeukt als u er met duim en wijsvinger hard in knijpt. Afhankelijk van het soort band moet er minimaal 3,5 tot 4 bar in. Dat staat meestal op de zijkant van de band.

Met harde banden rijdt de fiets een stuk lichter. En uw band gaat minder snel lek!

Onderhoud uw e-bike

Een elektrische fiets is een ander verhaal. Deze kunt u voor een groot deel zelf onderhouden. Maar soms heeft hij een beetje extra liefde nodig. Breng de fiets een keer per jaar langs een specialist voor een onderhoudsbeurt. Maar hapert de motor of is de accu wel erg snel leeg? Wacht dan niet langer en laat uw fiets op tijd checken. Is de accu (weer) in orde? Bewaar hem altijd op een droge plek op kamertemperatuur. Dan laadt hij sneller op. Berg ‘m niet leeg op, maar altijd halfvol. En laad de accu om de maand op. Ook als u de fiets niet gebruikt.

Doe een cursus

Het fietsonderhoud 1-2-3-tje gaat waarschijnlijk iedereen wel lukken. Maar spaken opspannen, wielen verwisselen of remblokken vervangen is pittiger om te doen. Toch is het wel handig om zelf te kunnen. En het is natuurlijk ook leuk om lekker aan een fiets te sleutelen! Misschien is een workshop en of cursus fietsonderhoud wel iets voor u. Ze worden op veel plekken aangeboden, bijvoorbeeld via deze site.