familie aan de tuintafel

Het huis leeghalen

Bij een overlijden komt een hoop kijken. Zo moet ook vaak het huis worden leeg gehaald. En daarbij moet u ook rekening houden met familieleden.

29 apr 2024 2 minuten

Voorkom misverstanden. En probeer waar mogelijk alles soepel te laten verlopen.

Voordat u de spullen onder familie kunt gaan verdelen, moet u weten wie waar recht op heeft. U mag niet zo maar spullen meenemen. Doet u dit wel? Dan wordt dit mogelijk gezien als een 'een daad van zuivere aanvaarding'. Bij zuivere aanvaarding bent u ook aansprakelijk voor alle schulden uit de erfenis. 

Zorg ervoor dat alle familieleden op de hoogte zijn van de situatie. En dat er open wordt gecommuniceerd over de keuzes die gemaakt worden over de spullen in het huis.

Bespreek wie welke taken oppakt. Bijvoorbeeld wie helpt met het verdelen van de spullen, wie maakt het huis schoon en wie brengt de overgebleven spullen naar de stort of het goede doel?

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. De 1 heeft meer ruimte nodig dan de ander. Ga na of er voor iemand misschien emotionele waarde zit aan spullen van de overledene. Zorg waar het kan dat iedereen die dat wil iets overhoudt van de overledene.

Familieleden kunnen onderling heel verschillend tegen dingen aankijken. Probeer begrip te hebben en compromissen te sluiten als dat nodig is.

Lukt het niet om onderlinge conflicten op te lossen? Overweeg dan om de hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld van een mediator of therapeut.

In een moeilijke tijd is het heel normaal dat er binnen families spanningen ontstaan. Probeer toch elkaar te steunen en samen te werken om het verlies van de geliefde te verwerken.