Hoge WOZ-waarde? Dit kun je doen

Uiterlijk eind februari ontvang je de nieuwe WOZ-waarde. Het is een fijn idee als je woning vorig jaar meer waard werd. De hogere gemeentebelasting die erbij hoort, is minder prettig. Wist je dat een hoge woningwaarde ook een besparing kan opleveren? We leggen het graag uit.

8 jan 2025

Wat is een WOZ-waarde?

De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) is de door de gemeente geschatte waarde van je woning. Via de WOZ-beschikking maakt zij deze waarde jaarlijks in februari bekend. Hoe hoger de WOZ-waarde hoe hoger de te betalen belastingen en heffingen zoals de onroerendzaakbelasting (OZB), rioolheffing of inkomstenbelasting. Je kunt WOZ-waarden gratis inzien via het WOZ-waardeloket.

Je kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Veel woningbezitters hopen dat de WOZ-waarde niet te hard stijgt. De WOZ-waarde bepaalt namelijk de hoogte van verschillende belastingen en heffingen die je betaalt. Door bezwaar te maken, kun je dus belasting besparen. In 2023 werd 33,7% van de ingediende WOZ-bezwaren goedgekeurd (bron: Waarderingskamer). Dus bezwaar maken kan de moeite waard zijn.
Bezwaar maken kun je prima zelf. Hoe je dit doet bij jouw gemeente staat op de beschikking. Doe het wel binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Via de website van de Consumentenbond vind je handige tips. Bij lastige situaties is het wel aan te raden om een expert in te schakelen.
WOZ-bureaus geven ‘gratis’ hulp bij het maken van bezwaar. Bij succesvol bezwaar ontvangen zij soms tot € 1.500,- aan proceskosten van de gemeente. De gemeentes waarschuwen dat zij deze proceskosten doorberekenen. Hierdoor stijgen de gemeentelijke belastingen. 

Bespaar op je rente met een Calcasa Desktop Taxatie®

Een gestegen WOZ-waarde heeft ook een positieve kant. Je huis is in waarde gestegen. Dat betekent misschien wel een besparing op je hypotheekrente. Dat heeft alles te maken met de risicoklasse waarin je hypotheek zit. Als deze verbetert, betaal je een lagere rente. Heb je een hypotheek met NHG? Of zit je hypotheek in de laagste risicoklasse? Dan kan je rente niet verder omlaag. We leggen op onze website precies uit hoe je op je rente kunt besparen
We hebben dan een exacte waardebepaling nodig: een gevalideerd taxatierapport of de goedkopere Calcasa Desktop Taxatie®. De WOZ-beschikking van de gemeente kun je bij Centraal Beheer niet gebruiken voor de verlaging van de risicoklasse.  

Vragen over de waarde van je woning? We helpen je graag

Bel gerust ‘Even Apeldoorn’: (055) 579 8100. Je bereikt ons op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Ook op zaterdag zijn we er voor je, dan van 9.00 tot 16.30 uur. Of chat met ons via de Centraal Beheer App.

Tip:
Benieuwd naar de risicoklasse van jouw hypotheek bij Centraal Beheer? Je vindt het in de Centraal Beheer App en in Mijn Centraal Beheer.