twee kinderen op de fiets

De juiste schoolfiets kiezen

Op de fiets naar school. Is uw kind een kilometervreter? Of is het maar 1 straatje om tot het schoolplein? Zoveel afstanden, zoveel fietsen. Hoe kiest u de juiste fiets? Met onze tips kan uw kind met het perfecte schoolmaatje op weg.

22 apr 2024 2 minuten

Zo kiest u de juiste schoolfiets

Om lekker te kunnen fietsen is het belangrijk om de juiste framemaat te kiezen. De framemaat is de lengte van de buis die onder het zadel zit. Een handige regel voor de juiste framemaat is: 2/3e van de binnenbeenlengte, dus vanaf de lies tot aan de onderkant van de voet. Ga niet voor een fiets ‘op de groei’, maar voor een tweewieler op maat. Tip: ga eerst even proefrijden bij een fietsspeciaalzaak. Daar bekijken ze of de fiets past bij uw kind. En stellen ze de fiets meteen goed in.

Een terugtraprem is makkelijk in onderhoud. Maar het nadeel is dat het langer duurt voordat de fiets stilstaat. Handremmen zijn daarom veiliger. Kleinere kinderen moeten daar eerst wel mee leren omgaan. Er zijn ook verschillende soorten handremmen. Ga daarom met uw kind proberen welke handrem het beste bij hem of haar past.

Fietst uw kind een lange afstand naar school of via een route met veel heuvels? Dan is een fiets met versnellingen heel handig. Een schoolfiets met versnellingen is wel wat duurder. Voor korte stukjes over een vlakke weg zijn versnellingen niet snel nodig. Voordeel: een fiets zonder versnellingen gaat weer minder snel kapot.

Welke fiets u kiest, hangt onder andere af van de afstand die uw kind gaat fietsen. De transportfiets (met een bagagedrager voor) is een populaire fiets om mee naar school te fietsen. Voorop kan een krat of mand geplaatst worden waar makkelijk alle schoolboeken in passen. Moet uw kind ver fietsen? Dan is een elektrische schoolfiets misschien handig. Tegenwoordig springen steeds meer scholieren zonder schaamte op de elektrische fiets. Zo zijn ze snel op school, zonder zweetsnor of klotsende oksels.

Bij het uitzoeken van een tweedehands schoolfiets gelden natuurlijk ook de bovenstaande tips. Bij een gebruikte fiets moet u wel op wat extra dingen letten:

  • Schakelt de fiets nog goed?
  • Is het frame nog recht?
  • Zit er geen slag in de wielen?
  • Kunt u het zadel en het stuur nog goed verstellen?

U kunt een tweedehands schoolfiets uitzoeken bij een fietsenspeciaalzaak. Zo weet u dat u een 'eerlijke' fiets koopt. En vaak kunt u uw oude fiets inruilen en korting krijgen op de nieuwe schoolfiets.

 


Onder studenten is de fiets met een abonnement heel populair. In veel grote steden zie je bijvoorbeeld veel Swapfietsen, herkenbaar aan de blauwe voorband. Voor een vast bedrag per maand zorgt het bedrijf voor een fiets. Uw studerende kind hoeft dan niet meer bij u aan te kloppen als er iets stuk is of bij een lekke band. Ook onderhoud zit in het maandelijkse abonnement.

Voor als er iets gebeurt: Even Apeldoorn bellen

Gebeurt er iets met de fiets? Dan is het fijn als schade of pech is verzekerd. Met onze Fietsverzekering verzekert u de fiets van uw kind voor schade en diefstal. U kunt alle soorten fietsen verzekeren. Van stadsfiets tot elektrische fiets en van nieuw tot tweedehands. Schade meldt u bij ons heel makkelijk online. Of u chat of belt gewoon ‘Even Apeldoorn’ (natuurlijk niet met uw fietsbel).