Uw kinderen veilig vervoeren in de auto

Reed u vroeger nog op de schoot van uw moeder mee? Dat mag nu echt niet meer. Wij zetten de regels op een rijtje.
30 nov 2023

Uw kinderen veilig vervoeren in de auto

Vroeger was alles anders. Zo waren veiligheidsregels in de auto soms ver te zoeken. Gelukkig hoort tegenwoordig iedereen netjes in de gordels te zitten. Voor het veilig vervoeren van kinderen zijn zelfs extra regels. Wij zetten ze op een rijtje.

Een schoot is geen autostoel

Reed u vroeger nog op de schoot van uw moeder mee? Dat mag nu echt niet meer. In de wet staat zelfs dat kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd autostoeltje vervoerd moeten worden. De reden hiervoor is dat ze nog te klein zijn om goed in de autogordels te passen. Een goedgekeurd autostoeltje voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Op dit moment zijn dit stoeltjes met op het oranje label ECE R44 of R129 (ook wel i-Size genoemd). 

Per 1 september 2023 veranderen de veiligheidseisen voor autostoeltjes

Vanaf 1 september 2023 mogen autostoelen met een R44-label eigenlijk niet meer verkocht worden. Er geldt wel een uitzondering voor bestaande voorraden. Winkeliers krijgen dan nog een jaar de tijd om ze op te maken. Daarna - vanaf 1 september 2024 - mogen winkeliers ze echt niet meer verkopen. Gebruikt u zelf een R44-autostoel? Deze mag u nog gewoon blijven gebruiken. Ook na 1 september 2024. 

Uw kind veilig vervoeren op een zitverhoger 

Welk autostoeltje geschikt is hangt af van de leeftijd, de lengte en het gewicht van uw kind. Een baby hoort in een babyautostoel, het liefst tegen de rijrichting in geplaatst. Dit is veiliger. Is uw kind inmiddels 1,5 jaar? Dan is het tijd vooruit te kijken in een peuterautostoel. Vanaf 22 kilo en 1,25 meter mag uw kind in en zitverhoger vervoerd worden. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Een zitverhoger is verplicht voor kinderen tot 1,35 meter.

De regels vanaf 1.35 meter

Vanaf 1,35 meter is een zitverhoger of autostoeltje niet meer verplicht. Uw kind is dan meestal 8 tot 9 jaar oud. Controleer wel of de gordels goed passen. In auto’s met een diepe achterbank is dat niet altijd het geval. Dan is het verstandig om nog even een zitverhoger te blijven gebruiken als uw kind in de auto meegaat.

Kind voorin? Airbag uit!

Kinderen mogen voorin de auto zitten in een passende autostoel. Het is raadzaam om bij kinderen tot 12 jaar de airbag uit te schakelen. Omdat zij soms nog niet de juiste lichaamslengte hebben voor de airbag. Bij een aanrijding gaan airbags namelijk met grote kracht open. Hierdoor kan het kind gewond raken. Kunt u de airbag niet uitschakelen? Zet uw kind dan achter in de auto.

Uw kind veilig vervoeren: de uitzonderingen

Op veel regels geldt een uitzondering. Zo ook op die voor vervoeren van kinderen. Zo mogen kinderen soms wel zonder autostoeltje of zitverhoger mee in de auto. Bijvoorbeeld bij sportwedstrijden en verjaardagsfeestjes. De volgende uitzonderingen gelden alleen voor kinderen ouder dan 3 jaar. Onder de 3 jaar moeten kinderen altijd in een passende autostoel vervoerd worden.

In uw eigen auto

  • Op de achterbank zijn al 2 kinderstoeltjes of zitverhogers in gebruik en er is geen plek voor een 3e. 
  • De driepuntsgordel moet helemaal om. Dus niet alleen de heupgordel met het schuine gedeelte achter de rug. 
  • Kinderen kleiner dan 1,35 meter zitten alleen achterin, niet voorin.

In een andere auto, dus niet van de eigen ouder

  • Heel soms. Wekelijks naar zwemles hoort daar dus niet bij.
  • Kinderen kleiner dan 1,35 meter zitten achterin, met de gordel om.
  • Voor kort ritjes, dus geen lange vakantiereis.
  • De aanwezige stoeltjes en zitverhogers zijn allemaal in gebruik.

In een taxi

  • De taxi heeft een blauw nummerbord. 
  • Er is geen stoeltje of zitverhoger aanwezig.
  • Kinderen kleiner dan 1,35 meter zitten achterin, met de gordel om.

Extra zekerheid: Inzittendenverzekering

Rijdt u regelmatig kinderen (van anderen) naar bijvoorbeeld een hobby of sportclub? Als rij-ouder voelt u zich soms extra verantwoordelijk. Dan is het fijn als u goed verzekerd bent voor uw inzittenden. Hoe klein ze ook zijn.

U verzekert voordelig uw 2e auto

Haastige spoed is zelden goed. Een druk gezinsleven met hobby’s en sportclubs zorgt maar al te vaak voor een strakke planning. Hoogste tijd dus om werk te maken van die 2e auto. Dan kunnen u en uw partner de ritten naar gitaarles en voetbaltraining handig verdelen. Mooi meegenomen is als u dan bij uw autoverzekering dezelfde korting krijgt als bij uw 1e auto.