Is klimop slecht voor de muur?

5 jaar geleden plantte ik in mijn tuin een klimop. Van de schutting waar hij tegenaan groeit is inmiddels weinig meer te zien. En nu begint hij aan de muur van m’n huis. Maar kan de muur daar eigenlijk wel tegen?
21 jun 2024

Klimop houdt de muur droog

Vaak wordt gezegd dat klimop slecht is voor de muur. Dat is onzin. Sterker nog, klimop houdt de muur juist droog. De bladeren liggen als dakpannen over elkaar en houden zo regen tegen. Vroeger werd klimop juist als bescherming tegen vocht geplant bij koude muren.

De vele voordelen van klimop 

Nog een voordeel van klimop is isolatie. Want het blad beschermt de muur tegen felle zon in de zomer. In de winter houdt hij ‘m juist warm met z’n bladerdeken. De klimop dempt ook nog eens buitengeluiden. En hij vangt fijnstof op. 

Vogels zijn dol op klimop. Soms bouwen ze er een nestje in! Ook insecten en kleine dieren vermaken zich prima in de wirwar aan takken en bladeren. 

Kijk uit met oude muren

Klimop kan wel schadelijk zijn op oude muren die met kalkmortel zijn gemetseld. Die specie in de voegen is vaak droog en kan verpulveren. Ook loszittend pleisterwerk kan naar beneden komen als u de hechtwortels van de muur trekt. Toch klimop op een oude muur? Maak dan een stuk gaas een paar centimeter van de muur vast. Dan kan de klimop zich daarop hechten

Het kruipt overal tussen

Klimop kan naar binnen groeien in kieren bij kozijnen en daken. En het kan daar schade veroorzaken waardoor er lekkage kan ontstaan. Want er kunnen flinke krachten worden uitgeoefend door de wortels en stengels. Klimop groeit soms wel 60 cm tot 100 cm per jaar. Houd ‘m dus goed in de gaten bij de dakranden en de kozijnen.

Snoeien is belangrijk

Klimop kunt u het hele jaar door snoeien. De beste tijd is het voorjaar (april/mei) en aan het einde van de zomer (augustus/september). Snoeien kan gewoon met een snoeischaar of een heggenschaar. Hoe vaker u de klimop snoeit, hoe voller hij wordt. Want voor iedere afgeknipte tak groeien er 2 takken terug.