Uw boot zomerklaar maken

Het vaarseizoen barst bijna los. Maar voor u het water opgaat is het belangrijk om uw boot zomerklaar te maken. Want door goed onderhoud voorkomt u schade. En u zorgt ervoor dat uw boot langer meegaat. Zo geniet u veilig en zorgeloos van uw zomerse vaartochten.
17 apr 2024

Uw boot zomerklaar maken: een handige checklist

Het vaarseizoen barst bijna los. Maar voor u het water opgaat is het belangrijk om uw boot zomerklaar te maken. Want door goed onderhoud voorkomt u schade. En u zorgt ervoor dat uw boot langer meegaat. Zo geniet u veilig en zorgeloos van uw zomerse vaartochten.

Haal uw boot uit de stalling of het water

Stond uw boot tijdens de wintermaanden in een stalling? Dan staat u vast te trappelen om haar weer in water te laten. Toch is het handig om nog even te wachten. Want nu de boot op het droge staat kunt u belangrijke onderhoudspunten gemakkelijk controleren. En repareren als het nodig is. Lag uw boot ook in de wintermaanden in de haven? Haal deze dan uit het water om haar zomerklaar te maken.

Varen in een ander Europees land? Vraag een ICP aan

Vaarplezier kent geen grenzen! Maar let er wel op dat u de juiste papieren op zak heeft. Wilt u met uw boot in een ander Europees land varen? Vraag dan op tijd een Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (ICP) aan. Hiermee laat u zien dat u de eigenaar van uw boot bent. Deze vraagt u aan bij het Watersportverbond. Maar let op: het ICP is niet geldig in alle landen. In sommige gevallen heeft u een zeebrief nodig.

Een checklist voor uw bootonderhoud

Misschien maakte u in de herfst uw boot winterklaar. Net als toen is het ook nu handig om te werken met een checklist. Om schade aan uw boot te voorkomen is het goed om te letten op de volgende punten:
Uw binnen- of buitenboordmotor heeft een paar maanden stilgestaan. Zorg er in elk geval voor dat u de olie, koelvloeistof en brandstof ververst. En check of het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Dit hangt af van het aantal draaiuren van de motor. Of neem het zekere voor het onzekere en laat uw motor elk jaar nakijken. Zo verkleint u de kans op pech onderweg.
Vaart u met een kano of een stalen grachtenboot? Dan heeft u waarschijnlijk weinig techniek aan boord. Is uw boot iets luxer dan dat? Check dan of alle techniek het nog doet. Denk bijvoorbeeld aan uw navigatie, de binnen- en buitenverlichting, de marifoon en de scheepshoorn.
Is uw wc aan boord een emmer en komt uw drinkwater uit een fles? Vaar dan snel door naar het volgende onderdeel van de checklist. Heeft uw wel een toilet en een waterkraan aan boord? En misschien zelfs een douche? Als het goed is liet u de boel in het najaar schoon en droog achter. Maar check voordat u alles weer vult of de watertanks en leidingen schimmelvrij zijn.
Misschien checkte u in het najaar uw boot op beschadigingen. Zag alles er piekfijn uit? Dan bent u nu snel klaar. Maar zijn er scheurtjes in de romp, zeil of buiskap? Of zijn de lak en de antifouling aan vernieuwing toe? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Of snel iemand te vinden die dit voor u doet. Zorg ervoor dat u op tijd om hulp vraagt. Het liefst vandaag nog. Want veel bootmonteurs en zeilmakers hebben hun handen en agenda’s vol. 
Voor de winter haalde u uw boot leeg. Nu is het weer tijd om het gezellig te maken. Haal de kussens van zolder zodat u weer ontspannen kunt zitten. En heeft u genoeg handdoeken aan boord zodat u een frisse duik kunt nemen? Met een kleine voorjaarsschoonmaak heeft u de hele zomer vaarplezier! 

Vaar veilig: ken de regels!

Voor sommige boten heeft u geen vaarbewijs nodig. Dat is fijn. Want zo kunt u snel het water op. Toch zorgt dit soms voor gevaarlijke situaties. En gebeuren er elk jaar weer ongelukken. Zorg er daarom voor dat u de vaarregels kent en ga goed verzekerd het water op. 

Tip: registreer uw boot

De gegevens van uw auto zijn opgeslagen bij de RDW. Maar wist u dat u dit ook voor uw boot kunt doen? Hiervoor vult u een digitale Registratiekaart in op de website van Stichting VbV. Gaat iemand er met uw boot vandoor? Door uw bootgegevens snel bij de hand te hebben kan het Landelijk Vaartuigenteam in volle vaart achter de dief aan.