Rijden in het buitenland

Milieuzones in Europa: dit moet u weten

Steeds meer buitenlandse steden hebben milieuzones. Zo moet de lucht in de stad beter worden. Welke milieuzones er in Europa precies zijn? Dat hebben wij op een rijtje gezet. 
3 mrt 2023

Milieuzones België

Benzineauto's van voor 1992 en diesels ouder dan het jaar 2006 mogen Antwerpen niet meer in. Op lez.antwerpen.be ziet u of uw auto de stad in mag. Sinds januari 2018 heeft Brussel ook een milieuzone. U moet zich registreren op www.lez.brussels om met uw auto de stad in te gaan. Andere Belgische steden volgen later.

Milieuzones Duitsland 

In bijna alle Duitse steden kunt u milieuzones tegenkomen. Of u de stad in mag, hangt af van de kleur van uw milieusticker. Deze milieusticker is gekoppeld aan uw kenteken. U koopt de sticker online, maar ook bij het Grenswisselkantoor (GWK).

Milieuzones in andere landen

Zo zit het met de milieuzones in de rest van Europa.
Rijdt u met een camper, bus of vrachtwagen van meer dan 3.500 kg een Deense milieuzone in? Dan moet deze een milieusticker hebben. Aarhus, Aalborg Kopenhagen en Odense hebben bijvoorbeeld een milieuzone. U koopt de milieusticker online.
In Frankrijk heeft u onder meer in steden als Lyon, Parijs, Lille en Grenoble een milieusticker nodig. Er zijn 6 milieustickers: groen, 1-paars, 2-geel, 3-oranje, 4-rood en 5-grijs. Welke sticker u nodig heeft, hangt af van uw voertuig. De schoonste voertuigen krijgen een groene milieusticker. U koopt de milieusticker online.
In het centrum van Londen moeten toeristen van maandag tot en met vrijdag milieubelasting betalen. Dit wordt Congestion Charge genoemd. Gaat u met uw camper naar Londen? Dan betaalt u om in dit gebied te mogen rijden. Wat u moet betalen hangt af van uw het soort camper.
Is er een smogalarm in Hongarije? En heeft u een voertuig met emissienorm Euro 0, 1, 2 of 3? Dan kan het zijn dat u de stad niet in mag. Het smogalarm wordt altijd aangekondigd. De emissieklasse van uw auto staat op het kentekenbewijs of in de deurstijl van uw auto.
Als er in Oslo te veel smog is, mogen diesels de stad niet meer in. Dit wordt aangekondigd. Voertuigen voor gehandicapten mogen er wel in.
Stockholm, Göteborg en andere Zweedse steden willen zo min mogelijk verkeer in de binnenstad. Daarom moet u milieubelasting betalen. Hoeveel u betaalt hangt af van uw voertuig en het tijdstip waarop u de stad inrijdt. Camera's registreren uw kenteken. En de factuur krijgt u gewoon thuisgestuurd.
Onder meer Italiaanse steden als Rome en Milaan hebben milieuzones. Deze herkent u aan de verkeersborden met daarop: Zona a Traffico Limitato (ZTL). De milieuregels verschillen per stad en de boetes zijn hoog. 
In 2023 moeten alle Spaanse gemeenten met meer dan 50.000 inwoners en de eilanden een milieuzone invoeren. Deze zones herkent u aan de verkeersborden met daarop 'Area de prioridad residencial'. Dit betekent dat alleen vergunninghouders erin mogen. De Spaanse milieusticker is alleen te krijgen voor auto’s die in Spanje geregistreerd zijn. Gelukkig zijn ook de Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker er geldig. Maar let op: buitenlandse milieustickers gelden niet in Barcelona. Daar heeft u een langetermijn- of dagvergunning nodig. Huurt u een auto in Spanje? Ook dan heeft u een milieusticker nodig. Gelukkig regelen de meeste verhuurbedrijven dit voor u.

Denk ook aan andere stickers 

Op de snelweg ziet u veel voertuigen met verschillende stickers voor auto’s, fietsendragers, caravans, vouwwagens en campers. Veel van deze plakkers zijn verplicht. Maar in welke landen in Europa moet u nu welke sticker op uw voertuig plakken? En hoelang moet u ze laten zitten? Door de juiste sticker(s) te hebben voorkomt u hoge boetes.