Tussen 2015 en 2022 zijn we jaarlijks zo'n 10 kilo per persoon minder weg gaan gooien, maar tussen 2019 en vorig jaar ging het om minder dan 1 kilo verschil. De overheid wil dat de voedselverspilling in 2030 gehalveerd is ten opzichte van 2015. "Als er inderdaad sprake is van stagnatie en deze zet door in 2025, dan wordt de kans om het doel van 50 procent reductie in 2030 te halen erg klein", zegt het Voedingscentrum. Het produceren, vervoeren, verpakken en bereiden van voedsel belast het milieu. Als er thuis minder eten verspild wordt, scheelt dat in de uitstoot van broeikasgassen, landgebruik en waterverbruik.
Vooral brood en deegwaren, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden weggegooid. In vergelijking met 2019 worden brood, deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer. Het Voedingscentrum denkt dat het steeds moeilijker wordt voor mensen om minder eten weg te gooien. Mogelijk waren de eerste stappen het makkelijkst, maar juist nu er al minder verspild wordt is "meer complexe gedragsverandering" nodig.