Vader en zoon staan buiten in de regen in een regenjas

Noodweer per seizoen: wanneer kans op welke schade?

Wind, regen, hagel, onweer... We zien het in Nederland allemaal voorbijkomen. En soms behoorlijk heftig. In de stilte na de storm bekijk je de schade. Oei, die is niet best. Om je voor te bereiden op het volgende noodweer vertellen wij je hoe u schade voorkomt. 

17 okt 2024

Storm zorgt voor de meeste schade

Zie de wind waait door de bomen... En knak, daar gaat een tak. Vanaf windkracht 7 noemen wij het een storm. En is het dus oppassen geblazen. Want in de afgelopen 15 jaar zorgden stormen voor de meeste schades in Nederland. Dit is zelfs meer dan de helft van alle noodweerschades bij elkaar opgeteld. Hieronder vind je verschillende weertypes en hun aandeel in het veroorzaken van schades.

  • Storm - 52,9%

  • Hagel - 20,5%

  • Neerslag - 15,5%

  • Bliksem - 5,7%

  • Overstroming - 4,9%

  • Vorst 0,4%

Top 5 van de duurste stormen

Een storm is niet alleen vervelend. Maar soms ook gevaarlijk of duur. Daarom is het altijd beter om stormschade te voorkomen. Bijvoorbeeld door ramen en deuren te sluiten. En losliggende (tuin)spullen op te bergen. Hieronder zie je wanneer het niet bij een storm in een glas water bleef. Je ziet de 5 stormen die in de afgelopen 15 jaar voor de meeste schade zorgden. 

  1. 2022 Februari: 611 miljoen euro 

  2. 2018 Januari: 538 miljoen euro schade

  3. 2007 Januari: 332 miljoen euro schade

  4. 2013 Oktober: 211 miljoen euro schade

  5. 2020 Februari: 104 miljoen euro schade

Schades verschillen per type noodweer

Dacht je ook dat de meeste stormen in de herfst waaien? Volgens de cijfers stormt het vooral in de winter. Meer dan 90% van alle stormschades werd de afgelopen 15 jaar veroorzaakt in de maanden december, januari en februari. Andere soorten schades komen dan minder vaak voor. Toch is het verstandig om ook in de winter op te passen voor auto- of woningschade door:
  • een glad wegdek. Bijvoorbeeld door ijs of ijzel.

  • bevriezing. Bijvoorbeeld door jouw leidingen.

  • lekkage. Bijvoorbeeld door een flinke buit of smeltende sneeuw.

Er is weinig noodweer in de lente

Eindelijk lente. De vogels fluiten en de zon lacht je stralend toe. Vergeleken met de andere seizoenen is er weinig noodweer in het voorjaar. Soms roert maart zijn staart en is er hier en daar een (kleine) storm of een flinke onweersbui in mei. 

Zo voorkom je schade bij noodweer

Wil je geen zwembad in huis? Als je weet dat er hevige regen is voorspeld, zorg dan voor schone dakgoten en strakliggende dakpannen. Door goed onderhoud van je woning voorkom je veel ongemak tijdens een flinke regenbui.

Ben je thuis tijdens het onweer? Trek dan alle stekkers uit de stopcontacten. Zo gaan de apparaten niet stuk als de bliksem inslaat. Ben je onderweg? Zoek dan een schuilplaats. Maar nooit onder een boom!

Liever geen deuken in jouw motorkap? Zet de auto dan in een garage of onder de carport. Heb je geen overdekte mogelijkheid? Bescherm de auto met dekens om hagelschade te voorkomen

Het komt niet heel vaak voor. En we vinden het vaak heel gezellig. Toch zorgt sneeuw ook in Nederland soms voor schade. Denk bijvoorbeeld aan lekkages als de sneeuw smelt. Ligt er een dik, wit pak op jouw platte dak? Maak hem dan sneeuwvrij.

Een klein briesje is hooguit vervelend voor je kapsel. Maar waait jouw zuidwester hoed van je hoofd? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Het is dan belangrijk dat je loszittende spullen goed vastzet of opbergt.

Door klimaatveranderingen hebben we steeds extremer weer. Waardoor het in de zomer lange tijd heel warm is. Bijvoorbeeld tijdens een hittegolf. En het klinkt gek, maar warm en droog weer zorgt soms voor lekkages. Daarom is het goed om te weten hoe je schade door hitte voorkomt.

De meeste noodweerschade is in de zomer

Door de verschillende soorten noodweer is de zomer het seizoen met de meeste schade: 41% van alle schade tussen 2007 en 2022 ontstond in de zomermaanden. Gemiddeld gaat het vooral los in juni. Dan melden mensen de meeste schade. De grootste boosdoeners die de zomerpret bederven zijn:

  • Hagel (80+%)

  • Bliksem (60+%)

  • Neerslag (50+)

Hoogste hagelschade top 5

In de lijst hieronder zie je de duurste hagelbuien van de afgelopen 15 jaar. Augustus 2015 staat er 2 keer in. Op 30 en 31 augustus waren namelijk 2 aparte hagelbuien die voor veel schade zorgden.
  1. 2016 Juni: 667 miljoen euro schade

  2. 2015 Augustus: 121 miljoen euro schade

  3. 2008 Juni: 118 miljoen euro schade

  4. 2009 Mei: 106 miljoen euro schade

  5. 2015 Augustus: 84 miljoen euro schade

Wat is verzekerd bij noodweer?

Schade door noodweer is vervelend. Gelukkig kan je je tegen de meeste schade verzekeren:

Met onze Inboedelverzekering ben je onder andere verzekerd voor storm-, water-, brand- en schroeischade. Valt de stroom uit door bijvoorbeeld bliksem of storm? En zijn de spullen in de koelkast en vriezer daardoor bedorven? De spullen die gekoeld bewaard moeten worden zijn ook verzekerd. En het lijkt misschien een open deur, maar waterschade omdat je deuren of ramen vergat te sluiten is niet verzekerd met onze Inboedel- of Opstalverzekering. Check daarom de weervoorspellingen voor je weggaat.

Jouw woning tegen schade door onder andere brand, bliksem, storm en neerslag verzekeren? Dan kan met onze Opstalverzekering. Hiermee verzeker je alle vaste onderdelen van jouw woning en tuin. En ook jouw schuur, garage en carport. Goed om te weten: bij stormschade geldt altijd een eigen risico van € 250,- per gebeurtenis. Dit bedrag betaal je zelf. 

Met de dekking ‘Brand, storm en natuur’ aanvullend op onze WA+ Beperkt Casco Autoverzekering en All Risk Autoverzekering is jouw auto goed verzekerd tegen schade door storm of ander noodweer. Bijvoorbeeld als er tijdens een storm een tak op de auto valt. Een brand-, storm- of natuurschade heeft geen gevolgen voor jouw no-claimkorting. Je bouwt dus nog steeds schadevrije jaren op.

Het minste noodweer is in de herfst

De herfst heeft geen beste naam als het om het weer gaat. Denk aan regen, kou, wind en jawel: de herfststorm. Hoewel het in deze maanden vaak nat en guur is, valt het met de ellende wel mee: maar 11% van alle stormschade vindt plaats in de herfst. Van alle soorten schade in de herfst is stormschade wel de meest voorkomende schade. Waarbij oktober de maand met gemiddeld de meeste schade is. Die laten we liever aan ons voorbij waaien.