Jong met geld omgaan

Omgaan met geld

Kinderen krijgen op latere leeftijd minder snel financiële problemen als zij op jonge leeftijd met geld leren omgaan. Een serieuze zaak, dus. Maar kennis over geld lukt ook als u er samen een spelletje van maakt. Zo leren ze op een leuke manier hoe het allemaal werkt.

15 apr 2024 2 minuten

Handig: de richtlijnen van het Nibud

Door zak- en kleedgeld leert uw kind de waarde van geld. Maar op welke leeftijd begint u daarmee? Hoeveel geld geeft u en hoe vaak? Dat is voor iedereen natuurlijk anders. En hangt af van uw financiële situatie. Het Nibud geeft u richtlijnen. Ook leest u waar u aan moet denken bij een mobiele telefoon of een spaarrekening voor uw kind.

Met deze 8 tips wordt omgaan met geld leuk

Een zakcentje verdienen met een klusje. Veel kinderen vinden dat fantastisch. Hoe oud uw kinderen ook zijn, voor elke leeftijd kunt u wel een klusje bedenken. Van de stoep vegen voor de kleintjes tot aan boodschappen doen voor de oudere kinderen. Op die manier leert uw kind de waarde van werken en geld verdienen.

Tijdens het boodschappen doen kunnen de kleinsten statiegeldblikjes en -flessen in de automaat doen. De opbrengst of een deel ervan is voor de ‘kleine flessendrager’. Samen het bonnetje inleveren bij de kassa. Handjes op voor de beloning!

Vergelijk samen met uw kinderen de prijzen in de winkels. Waarom is het ene product duurder dan het andere? En bekijk samen de wekelijkse aanbiedingen. Bespreek met elkaar hoe u met die aanbiedingen een goedkoop weekmenu samenstelt. En laat uw kind de indeling van de schappen zien. Ook de onderste schappen, want daar liggen vaak de goedkope producten.

Laat oudere kinderen een week lang met een vast bedrag dingen regelen voor het gezin. Bijvoorbeeld de maaltijden en een gezamenlijk uitje in het weekend. Zo leren ze omgaan met een van tevoren afgesproken bedrag. En maken ze keuzes tussen belangrijke en minder belangrijke dingen.

Stel samen met uw (oudere) kinderen een doel waarvoor zij willen sparen. Houd het overzichtelijk: een doel moet wel in korte tijd haalbaar zijn. Dus niet jarenlang sparen voor een nieuwe fiets, maar geld opzij leggen voor die mooie spijkerbroek. Zo wordt sparen makkelijker. Laat hen wekelijks een overzicht maken van hun uitgaven. Waar kocht je allemaal? En wat heb je nog over? Zo zien ze waar het geld (ongemerkt) heen gaat.

Betrek uw kinderen bij gesprekken die u als ouders over geld heeft. Vertel bijvoorbeeld hoe u spaart voor een vakantie of nieuwe auto. Hoe pakt u dat aan? Legt u dan elke maand een vast bedrag opzij? Of gebruikt u daar uw vakantiegeld voor? En hoe neemt u beslissingen over grote aankopen?

Ga samen op zoek naar koopjes bij een kringloopwinkel of rommelmarkt. Zo leren uw kinderen dat iets leuks niet altijd duur hoeft te zijn. En dat spullen ook nog prima zijn als ze een 2e leven krijgen.

Anderen blij maken met geld, kan natuurlijk ook. Laat uw kind zelf een goed doel kiezen en daar geld voor sparen of verdienen. Uw kind leert dan dat er mensen zijn die het minder goed hebben. Of dat er geld nodig is voor onderzoek of de gezondheid van anderen. Misschien kunnen zij op school of samen met vriendjes een leuke actie beginnen.