De opleveringskeuring
Doe je het zelf of met een bouwkundig inspecteur?
Zelf keuren
- Vaak bij een kleinere verbouwing of klus
- Er waren duidelijke afspraken over het resultaat
- Je werkte met 1 of 2 vakmensen
- Je hebt kluservaring en weet goed waarop je moet letten
- Je kent iemand die goed met je mee kan kijken
Met een bouwkundig inspecteur
- Vaak bij een grotere verbouwing
- De klus was ingewikkeld
- Er waren verschillende partijen aan het verbouwen
- Je bent niet ervaren met klussen en weet niet waarop je moet letten
- Je wilt een juridisch document over het resultaat
- Je wilt een onafhankelijke expert meenemen
Opleveringskeuring regelen
Wat controleer je?
Uitvoering werkzaamheden
Je loopt samen de afspraken door: wat zou aangepakt worden en hoe. Is dit gebeurd? Is er meerwerk geweest? Of is er iets geschrapt? Controleer de veranderingen zorgvuldig.
Bereid dit goed voor. Bekijk de werkzaamheden ook tijdens de verbouwing. Alleen en met je aannemer of de schilder, klusjesman of loodgieter. Zo heb je voor de opleverkeuring alles al eens gezien.
Werkt alles zoals het hoort?
Is het netjes afgewerkt?
In deze stap kijk je naar de afwerking en schade. Maak daar vooraf ook duidelijke afspraken over. Controleer tijdens de inspectie voor de laatste keer het gebruikte materiaal en de afwerking. Loop de verbouwde ruimte na op schade.
Tijdens de laatste werkzaamheden in de keuken stootte er misschien een stukje van het verse stucwerk. Oeps! Even over het hoofd gezien. Of er is verf geknoeid op de vloer. Kijk goed om je heen. Vooral bij gebruik van zware materialen is een kras of deuk zo gemaakt. Dat soort kleinere beschadigingen vallen misschien minder op. Maar ze zijn storend als je er elke dag langs loopt.
Schoon opgeleverd?
Gekeurd, en dan?
De opleveringskeuring kun je afwijzen of goedkeuren. Zijn er nog dingen om te herstellen? Je geeft aan welke het zijn. De aannemer of andere vakman of -vrouw moet wat tijd krijgen om dit op te lossen.
Heb je voor de keuring een bouwkundige ingeschakeld? Dan zorgt die voor een keuringsrapport. Je tekent dit allemaal. Daarmee leg je gelijk vast wat er nog gedaan moet worden, of dat de verbouwing goed is afgerond.
Na de aanpassingen keur je samen opnieuw. Is het goedgekeurd? Dan bevestig je dit.
Kom je er samen niet uit? Dan kan je rechtsbijstandverzekering misschien helpen. Heeft je aannemer een Bouwgarantkeurmerk? Bouwgarant kan bemiddelen tussen jou en de aannemer.
Betalen na de keuring
Kosten van een opleverkeuring
Deel dit artikel
Ook interessant
Benedenverdieping verbouwen? Laat je inspireren
Video: huis zelf verbouwen of uitbesteden?
Wendy: ‘Help, ik heb een kluswoning!’
Binnenkijken in het Zaanse huisje van Elske en Gert-Jan
Friese woonboerderij stap voor stap verbouwd
In 2017 kochten Jellina en Jan een woonboerderij uit 1770 in het plaatsje Kollum in Friesland. Met een flinke dosis Friese nuchterheid en een grote liefde voor interieur maken zij er hun leefbare droomhuis van. Lees hun ervaring en bekijk Jellina's tips.