Samenwonen en rekeningen delen

Timo en Sander wonen samen

Timo en Sander wonen sinds kort samen in een appartement in Deventer. Naast de voordeur delen ze ook een gedeelte van hun inkomen met elkaar. Ze vertellen ons hoe zij dat doen.
8 mei 2024

Sander en Timo gingen na een jaar samenwonen

Sander: “We leerden elkaar kennen op de badmintonvereniging. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik huurde toen al een leuk appartement in het centrum van Deventer. Timo woonde nog bij zijn ouders, maar was al een hele tijd op zoek naar iets voor zichzelf. Hij wilde ook graag in de binnenstad wonen. Gezellig dicht bij de terrasjes en winkels. Na een jaar daten, vroeg ik: “Waarom kom je niet bij mij wonen?” 
“We zagen dat we allebei een abonnement op hetzelfde tijdschrift hadden. Nou, dat was een snelle besparing.”
Timo

Een overzicht van alle kosten geeft inzicht

Timo: “Sander is analist bij een bank en houdt van cijfertjes. Dus hij haalde mij over om samen een overzicht van onze inkomsten en uitgaven te maken. Excelsheetjes maken is niet mijn hobby, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er achteraf wel blij mee was. Het gaf een duidelijk overzicht van onze inkomsten. En waar we ons geld aan uitgaven. Zo zagen we dat we allebei een abonnement op Spotify hadden. Daar hebben we een gezinsabonnement van gemaakt. Dat was een snelle besparing.”

Gezamenlijke uitgaven betalen we van een gezamenlijke rekening

“We openden een gezamenlijke rekening waar we allebei maandelijks automatisch een bedrag naar overboeken. Van die rekening betalen we alle vaste lasten. Zoals de huur, energiekosten, verzekeringen en de wekelijkse boodschappen. Een bijkomend voordeel van zo'n gezamenlijke rekening is dat we op die bankrekening een mooi overzicht hebben van al onze vaste uitgaven.”

Ons salaris bepaalt welk percentage we bijdragen

“We hadden veel aan de tips van het Nibud. Op de site stonden verschillende manieren hoe je de kosten onderling kon verdelen. Sander verdient veel meer dan ik. Daarom maakt hij iedere maand meer geld over naar de gezamenlijke rekening. Dat vond hij wel zo eerlijk. We sparen ook een vast bedrag per maand. We willen namelijk over een tijdje een camper kopen. Dan kunnen we in de zomer heerlijk door Europa trekken.”
Als ik weer met nieuwe schoenen thuiskom, is er nooit discussie. Want het is mijn eigen geld.” 
Sander

Persoonlijke uitgaven betalen we apart

“De rest van ons salaris blijft gewoon op ieders eigen rekening staan,” vertelt Sander. “Daar betalen we dan onze persoonlijke dingen van. Zoals kleding en de sportschool. En ik ben gek om mooie sneakers. Daar heb ik een hele verzameling van. Als ik weer met nieuwe schoenen thuiskom, is er nooit discussie. Want het is mijn eigen geld waar ik het van betaal.”

We komen er altijd uit

"Natuurlijk zijn er dingen die in een ‘grijs gebied’ vallen,” zegt Timo. Zoals cadeautjes of uitgaan met vrienden. Dan spreken we van tevoren af hoe we dat betalen. Vaak komt het er dan wel op uit dat we het van de gezamenlijke rekening betalen. Of ik besluit die biertjes in de kroeg te betalen. Dan heeft Sander weer een goed excuus om mij de week erop uit te nodigen voor een theatervoorstelling.”