Duurzaam en goedkoop: ga voor tweedehands

Nieuwe meubels nodig? Of ga je klussen? Kies dan eens voor tweedehands! Dat is goed voor het milieu én de portemonnee. Ook hebben gebruikte meubels en bouwmaterialen meer karakter dan spullen van de meubelboulevard of bouwmarkt. Ga je mee op koopjesjacht?
25 aug 2021

Vintage is helemaal hip

Tegenwoordig zijn gebruikte spullen 'vintage' of ‘retro’. Veel van die tweedehands salontafels, houten balken of dakpannen hebben een heel eigen stijl. Ze zijn uniek. Het is helemaal hip om naast een moderne, strakke bank een protserig tafeltje uit grootmoeders tijd te zetten. Ook is het stukken duurzamer. Naast afval scheelt het ook energie, water en grondstoffen om spullen te hergebruiken.

Ga op koopjesjacht: 7 tips om unieke spullen te scoren

Van oude spullen kun je meestal nog iets moois maken. Gebruik tweedehands bouwmaterialen van Marktplaats of neem een kijkje op de sloop. Zo gaven Wilco en Jessica een nieuwe bestemming aan een paar 100 dakpannen die zij online vonden. Het stel plaatste deze op het dak van hun nieuwe aanbouw.
Gebruikte meubels zijn meestal goedkoper dan nieuwe. Behalve echt design of antiek natuurlijk. Toch is tweedehands niet altijd gratis. Om een eerlijke prijs te bepalen kun je het beste even op internet zoeken. Bekijk de vraagprijs van vergelijkbare kastjes of bedden. En onthoud: afdingen kan altijd.
Er zijn ontzettend veel websites waar je tweedehands spullen kunt kopen. Met als bekendste natuurlijk Marktplaats.nl je. Maar ook op Facebook en Vinted vind leuke tweedehands meubels. Verkopers laten mensen vaak bieden. Maar het kan ook wel eens goed uitpakken als je de verkoper een persoonlijk berichtje stuurt.
Kringloopwinkels schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Typ 'kringloopwinkel' maar eens in op Google. Er zijn er meer in jouw buurt dan je denkt. Loop daar regelmatig naar binnen want het aanbod wisselt snel. En als je iets ziet wat je wilt hebben: koop of reserveer het gelijk. Want het is zo verkocht.
Tweedehands spullen zijn natuurlijk gebruikt. Dus controleer goed of alles nog werkt en heel is. Keer een stoel of een bank om en voel aan de vering. Open en sluit bij een kast alle deuren en lades een paar keer. Check tafels op wiebelende poten. Kijk goed of houten materialen geen houtworm hebben. Als er een klein probleem is, kun je het meestal zelf wel repareren. Maar misschien kan de verkoper ook wel iets van de prijs afdoen.
Meten is weten. Zorg dus dat je precies weet hoe groot de kast, de tafel of het bureau mag zijn. Zodat je niet thuiskomt met een meubelstuk dat niet door de deur past. Of juist veel te klein is. Mensen kopen soms rare dingen in een opwelling.

Soms heeft een meubel een kleine opknapbeurt nodig. Meestal is een nieuwe verflaag al genoeg. En vaak moet je de oude laklagen eerst verwijderen. Het hoeft niet altijd heel ingrijpend te zijn. Met een paar nieuwe handgrepen ziet een oud ladekastje er al snel weer fris uit.

Tip: blijf realistisch. Als je 2 linkerhanden hebt, kun je beter geen tafelbladen gaan verzagen. 

Vergeet niet te genieten

Het kopen van tweedehands spullen kost tijd. Waarschijnlijk meer dan je kwijt bent bij de meubelgigant of bouwmarkt. Maar de koop van die perfecte gebruikte stoel, boekenkast, balken, dakpannen levert ook veel op. Je hebt iets unieks voor een kleine prijs. Hergebruik is ook duurzaam, dus goed voor het milieu. En (geef maar eerlijk toe), de zoektocht langs websites en kringloopwinkels is hartstikke leuk. De jacht is soms mooier dan de vangst.