Zo werkt rechtsbijstand bij ontslag

Misschien zag je het al aankomen. Of juist
helemaal niet. Je bent je baan kwijt. Kan
dat zomaar? En waar moet je op letten?
Weet je niet wat je moet doen?
Rechtsbijstand helpt je bij ontslag.

25 okt 2024

Check of jouw werkgever zich aan het arbeidscontract houdt

Een ontslag is best heftig. En heeft vaak grote gevolgen voor jou en jouw gezin. Een werkgever mag je meestal niet zomaar ontslaan. Dit hangt onder andere af van het soort contract dat je hebt. Het hangt ook af van jouw arbeidscontract of je iets tegen het ontslag kunt doen. Begon je net aan een nieuwe baan? Als er een geldige proeftijd in het contract staat mag jouw werkgever je zonder reden tijdens de proeftijd ontslaan. Tijdelijk contract? Deze hoeft jouw werkgever niet te verlengen.

Soms mag je met een vast contract toch ontslagen worden 

Na jaren hard werken dacht je dat je ‘veilig’ zat. Toch mag je in sommige gevallen ook met een vast contract ontslagen worden. Jouw werkgever moet dan altijd een geldige reden hebben:

  • Je bent vaak ziek.

  • Je bent langer dan 2 jaar ziek.

  • Jouw werkgever heeft een bedrijfseconomische reden.

  • Je doet jouw werk niet goed en een verbetertraject heeft niet geholpen.

  • Je hebt iets heel erg gedaan. Of iets heel belangrijks juist niet.

  • Er is een dringende reden. Bijvoorbeeld omdat je anderen in gevaar brengt.

  • De relatie tussen jou en je werkgever of collega's is erg slecht en komt niet meer goed.

Meer mensen worden ontslagen door de komst van AI

De meeste banen hebben iets te maken met computers. Door de komst van kunstmatige intelligentie zijn steeds meer mensen bang dat zij in de toekomst niet meer nodig zijn. Hun werk wordt dan overgenomen door ‘Artificial Intelligence’ (AI). Wil je werkgever jouw baan vervangen door AI? Dan valt dat meestal onder een bedrijfseconomische reden. Jouw werkgever doet namelijk technologische veranderingen in het bedrijf. 

Ga niet zomaar akkoord met het ontslagvoorstel

Bij ontslag is het belangrijk om te weten wat jouw rechten zijn. Krijg je een ontslagvoorstel? Dan hoef je niet meteen akkoord te gaan. Je kunt namelijk onderhandelen. Bijvoorbeeld over de vergoeding. Krijg je geen voorstel of ga je niet akkoord? Dan moet jouw werkgever toestemming vragen aan de rechter of UWV. Gebeurt dit niet? Dan blijf je gewoon in dienst. Ontslaat jouw werkgever je op staande voet? Neem dan meteen contact op met je rechtsbijstandverzekering.

Een Rechtsbijstandsverzekering helpt je bij ontslag

Bij ontslag komt er veel op je af. Wil je zeker weten dat jouw werkgever zich aan de regels houdt? Met onze dekking Werk, Inkomen en Pensioen van onze Rechtsbijstandsverzekering ben je vanaf de 1e dag verzekerd van juridische hulp. En weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Maar let op: je bent niet verzekerd voor problemen die al bestonden of die je verwacht. Weer een nieuwe baan? Ook dan helpen wij je verder: je krijgt 1 keer juridisch advies over jouw contract.