Met zonnepanelen je elektrische auto opladen
Een slimme laadpaal
Met zonnepanelen kun je het beste kiezen voor een slimme laadpaal. Bij een slimme laadpaal kun je aangeven wanneer de auto opgeladen moet zijn. Vervolgens checkt de laadpaal of en wanneer er zonnestroom aanwezig is. Op die momenten wordt je auto opgeladen. Heb je meer stroom nodig? Of schijnt de zon niet meer? De laadpaal laadt dan zo voordelig mogelijk je auto op, bijvoorbeeld ’s nachts tijdens daluren.
Slimme laadpalen bieden vaak ook dynamic load balancing. Dit is een techniek waarbij de laadpaal zich aanpast aan het stroomverbruik in je huis. Dat is handig als je veel andere elektrische apparaten hebt. De laadpaal grijpt dan automatisch in als er te veel stroom wordt gebruikt. Er gaat dan even minder stroom naar bijvoorbeeld je laadpaal. Zo raakt je stroomnetwerk niet overbelast en blijven andere elektrische apparaten werken.
Een rekenvoorbeeld
Opgewekte energie zelf gebruiken
Heb je zonnepanelen, dan maak je waarschijnlijk gebruik van de salderingsregeling. Dat betekent dat je de zonne-energie die je niet gebruikt, verkoopt aan je energieleverancier. Daar krijg je hetzelfde bedrag voor als het bedrag dat je betaalt voor de stroom die je koopt van het energiebedrijf. Aan het eind van het jaar verrekent je energieleverancier de teruggeleverde stroom met je verbruik.
Vanaf 2025 is de overheid van plan om deze regeling af te bouwen. Het wordt dan steeds voordeliger om je opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken. Een bidirectionele laadpaal kan dan een uitkomst zijn. Met bidirectioneel laden gebruik je je elektrische auto als thuisbatterij. Je kunt dan de energie in de accu van je auto gebruiken om bijvoorbeeld de lichten in huis aan te doen. Let wel op dat niet iedere elektrische auto hier geschikt voor is.
Eigen zonne-energie opslaan
Deel dit artikel
Ook interessant
Wat kost een laadpaal voor thuis?
Kosten en opbrengst: zonnepanelen
Een laadpaal aan huis: 6 tips
Een laadpaal aan huis: 6 tips
Zonnepanelen: tips van de expert
Denk je erover om zonnepanelen te kopen? 'Laat dan de installateur van tevoren bij je thuis langs komen', adviseert Ben Kramer, onze risicodeskundige en zonnepanelen-expert. De installateur weet of je dak geschikt is. En wat er komt kijken bij een zonnestroominstallatie. Met deze tips van Ben weet je precies waar je op moet letten.