Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over zonnepanelen

Alle veelgestelde vragen over zonnepanelen

Dit hangt af van de grootte van uw dak. Een zonnepaneel is ongeveer 1,14 meter bij 1,77 meter. Op een plat dak is wat meer ruimte nodig voor hetzelfde aantal panelen. Om ervoor te zorgen dat ze geen schaduw werpen op het volgende paneel. Met de zonnepanelenscan kunt u zien of uw dak geschikt is. En hoeveel panelen er op uw dak passen. Let op: de daadwerkelijke offerte kan hiervan afwijken.

Op een schuin dak gebruiken we dakhaken en een frame. De haken worden onder de pannen aan de pannenlatten gehaakt. Het frame word aan de haken geklikt en hier komen de panelen op. Op een plat dak worden de panelen onder een hoek van 13 graden op een frame geplaatst. Dit frame wordt (afhankelijk van de hoogte van het platte dak) verzwaard zodat het niet van het dak kan waaien. Ook zorgt de installateur ervoor dat het frame het dak niet kan beschadigen. Op welk deel van het dak de zonnepanelen geplaatst worden, hangt af van de vorm van het dak, de beschikbare ruimte en de schaduw op uw dak.

Ja, zeker wel. Het kabinet wil de salderingsregeling afbouwen. Maar ook omdat zonder deze regeling zonnepanelen interessant zijn. Ze worden steeds goedkoper en efficiënter, waardoor u uw investering alsnog snel terugverdient. In dit artikel leest u meer over de voordelen van zonnepanelen na de afbouw van de salderingsregeling.

Sommige energieleveranciers, zoals Vandebron, brengen vaste terugleveringskosten in rekening. Omdat terugleveren aan het energienet hun veel geld kost. Dat betekent dat huiseigenaren met zonnepanelen een vast bedrag per dag gaan betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Het precieze bedrag hangt af van de hoeveelheid stroom die een klant jaarlijks teruglevert: hoe meer u teruglevert, hoe meer u betaalt.

Het opwekken van energie blijft financieel aantrekkelijk ondanks de terugleververgoeding. En maakt u gebruik van een dynamisch energiecontract? Dan betaalt u geen terugleveringskosten.

Als u zonnepanelen op uw dakkapel wilt, houd dan rekening met de draagconstructie. Als de constructie niet sterk genoeg is, kan deze gaan verzakken. De kans op lekkage en schade aan de zonnepanelen wordt dan te groot. Eén zonnepaneel weegt ongeveer 22 kilo. Daarnaast is er een frame voor bevestiging nodig. Deze moet verzwaard worden, zodat uw installatie ook tijdens een storm op zijn plek blijft. Een dakkapel is daarom over het algemeen niet geschikt voor zonnepanelen. Informeer bij uw dakkapelleverancier of een aannemer of uw dakkapel voldoende draagkracht heeft. Zo weet u zeker dat de dakkapel het gewicht van de zonnepanelen aan kan.

Erkende installatieteams van Soly met InstallQ-erkenning installeren de zonnepanelen. Dit gaat vakkundig, snel en volgens de eisen van de NEN-1010. Het montageteam bepaalt samen met u de beste locatie van de omvormer en zal het kabeltraject via de kortste en meest acceptabele weg naar de meterkast aanleggen. Als service verbinden zij ook de monitoringmodule met uw internet. Hiermee kunt u op elk moment uw zonnepanelen monitoren. Na oplevering heeft u zelfs 10 jaar installatiegarantie op de verrichte werkzaamheden.

De prijs die u op onze website kunt zien is voor een schuin dak met gewone dakpannen. Op een plat dak kunnen ook zonnepanelen geplaatst worden. Hier wordt gebruik gemaakt van een frame. Hierdoor is dit in aanschaf iets duurder. Op leien en rieten daken of shingels plaatst Soly geen zonnepanelen. De adviseurs van Soly vertellen u graag in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek wat de mogelijkheden zijn met uw dak.

Zonnepanelen zetten energie van zonlicht om in stroom. Zonlicht raakt nooit op. En omdat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn om de stroom op te wekken, stoten ze minder CO2 uit. Dat is goed voor het klimaat. Maar ook voor uw portemonnee, want uw energierekening kan meteen omlaag. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies werkt. 

Vaak zijn zonnepanelen verzekerd met de woon- of opstalverzekering. Vaak, dus niet altijd. Daarom is het goed om de voorwaarden van uw verzekering te bekijken. Ook om te weten hoe uw zonnepanelen precies verzekerd zijn. Lees meer over het verzekeren van zonnepanelen.

Kwaliteit vinden we heel belangrijk bij het plaatsen van zonnepanelen. Onze zonnepanelen worden geïnstalleerd door onze partner Soly. Bekijk welk zonnepaneel zij gebruiken, en hier vindt u meer informatie over de omvormers en materialen.

Zonnepanelen zijn nog jong waardoor er weinig tot geen ervaring is met het recyclen ervan. De producenten en leveranciers van zonnepanelen zijn aan het onderzoeken wat de beste recycle-oplossing is voor zonnepanelen. Zij kunnen hiervoor samenwerken met bijvoorbeeld stichting Zonne-energie Recycling Nederland.

Zonnepanelen worden vuil door groene aanslag, vogelpoep, algen, stof en viezigheid door vallende bladeren en takjes. Dit vuil spoelt er meestal vanaf als het flink regent. Soms blijft hardnekkige aanslag afkomstig van bomen of vogelpoep zitten. Vooral vogelpoep is niet fijn. Als dat te lang blijft zitten, kan het de beschermlaag aantasten en doffe plekken veroorzaken. Blijft hardnekkig vuil zitten? Dan kunt u uw zonnepanelen dus zeker (laten) schoonmaken. Bekijk schoonmaaktips van onze zonnepanelen-deskundige Ben Kramer.

Steeds meer huizen en gebouwen in Nederland hebben zonnepanelen. Als deze allemaal tegelijk stroom opwekken, kan dit het elektriciteitsnetwerk tijdelijk overbelasten. Om dit te voorkomen, schakelt de omvormer zichzelf uit. Zo zijn uw apparaten, zonnepanelen en het elektriciteitsnetwerk beschermd. Als de omvormer is uitgeschakeld, kunt u geen stroom van uw zonnepanelen gebruiken. Bij grote netbeheerders kunt u controleren of er spanningsproblemen in uw wijk zijn.

Denk bijvoorbeeld aan een andere opstelling van de panelen, bijvoorbeeld een Oost-westoriëntatie. Zo wordt de energieopwekking overdag beter verdeeld. En is er minder druk op het elektriciteitsnet.

Of combineer uw zonnepanelen met een thuisbatterij. Een thuisbatterij is een krachtige batterij die genoeg elektriciteit kan leveren om al uw elektrische apparaten in huis van stroom te voorzien. Voor enkele uren tot zelfs dagen. Daardoor bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Verder is het verstandig om uw zonnestroom tijdens piekmomenten te gebruiken. Laad uw elektrische auto op en doe uw was als de zon schijnt.

Sinds 1 januari 2023 betaalt u 0% btw over zonnepanelen. U kunt ook uw huis verduurzamen via de hypotheek. Sommige gemeenten bieden onder bepaalde voorwaarden subsidies aan. Of maak gebruik van de Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds.

Wie zonnepanelen op z’n dak heeft is duurzaam bezig. Maar hoe zit het met de CO2-uitstoot bij de productie van zonnepanelen. En de giftige stoffen die erin verwerkt zijn? Veel zonnepanelen worden in China geproduceerd, vervolgens naar Europa vervoerd en geïnstalleerd. Dus ja, dat is een flinke belasting voor het milieu. Het kost energie, en zorgt voor CO2 uitstoot. Maar op basis van onderzoek is vastgesteld dat de energie-terugverdientijd voor zonnepanelen intussen een kleine 2 jaar is. Wat betekent dat ze met een gemiddelde levensduur van 30 jaar gemiddeld 15 keer zoveel energie opwekken dan het kost om ze te maken.

Voor de uitvoering van deze dienst sluit u een overeenkomst met onze partner Soly. Wij bemiddelen hierin door u in contact te brengen met Soly. Voor onze bemiddeling ontvangen wij een vergoeding van Soly. Zie onze algemene voorwaarden.

Soly ontvangt van ons de gegevens die u invult op het formulier om een afspraak te maken voor een adviesgesprek. Soly geeft aan ons door of er een overeenkomst tussen u en Soly is gesloten voor de installatie van zonnepanelen. Deze gegevens gebruiken wij onder meer voor klantonderzoek.

Geef uw klacht door aan onze partner Soly door te bellen naar 085 401 7000. Of stuur een mail naar klantenservice@soly.nl. Zij nemen uw klacht in behandeling. U ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie.

Onze partner Soly probeert u zo goed mogelijk te helpen. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over het antwoord op uw vraag of de afhandeling van de klacht. Wij helpen u graag verder. Stuur hiervoor een e-mail naar duurzaamwoongemak@centraalbeheer.nl. Dan zoeken we samen met u en onze partner Soly naar een oplossing. 

Als u niet tevreden bent met ons antwoord op uw vraag of de afhandeling van uw klacht dan kunt u voor meer informatie ook terecht op het Europese platform voor alternatieve geschilbeslechting.