Koopt u een huis met uw partner? Maak met elkaar afspraken over welke spullen van wie zijn. En wat er met uw woning gebeurt als u uit elkaar gaat. U kunt deze afspraken vastleggen in een samenlevingscontract.
Wat regelt u met een samenlevingscontract?
U mag zelf weten welke afspraken u in het contract zet. Daarna kunt u het samen ondertekenen. Maar veel mensen gaan hiervoor naar een notaris. De onderdelen waarover meestal afspraken worden gemaakt:
- Verdeling van kosten: hoeveel betalen jullie beide mee? Bijvoorbeeld aan kosten van boodschappen. Of aan spullen voor het huis.
- Verblijvingsbeding: dit is een afspraak die regelt dat alle gezamenlijke bezittingen automatisch het bezit worden van de langstlevende partner, als een van u overlijdt. Als u ook wilt dat uw eigen bezittingen naar uw partner gaan als u overlijdt, is daarvoor een testament nodig.
- Belastingen: met een samenlevingscontract komt u in aanmerking voor de ‘hoge partnervrijstelling’ (vergelijkbaar met gehuwden) voor de erfbelasting. Daarnaast wordt u fiscaal partner van elkaar. Dat kan voordeel opleveren bij uw aangifte inkomstenbelasting. U leest daar meer over op de website van de Belastingdienst.
- Pensioen: voor het aanvragen van partnerpensioen heeft u bij veel pensioenfondsen een samenlevingscontract nodig. Een partnerpensioen zorgt dat de partner die achterblijft als een van u overlijdt een nabestaandenpensioen krijgt.
- Verdeling als u uit elkaar gaat: U spreekt af welke spullen u meeneemt als u uit elkaar gaat.
Is een testament nuttig?
In een samenlevingscontract kunt u alleen afspraken maken over uw gezamenlijke bezittingen. Het gaat niet over uw eigen bezittingen (spullen, maar ook uw spaargeld). Die gaan naar uw erfgenamen als u overlijdt. Zo staat dat in de wet. Wilt u dat uw nalatenschap naar uw partner gaat? Dan moet u daarvoor een testament laten maken. Ook in geval van kinderen is het verstandig om een testament op te laten maken om de langstlevende partner te beschermen.
Wat betaalt u hiervoor?
Er is geen vaste prijs voor een samenlevingscontract. Laat u het maken door de notaris? Dan is de prijs afhankelijk van de tijd die nodig is om het te maken. En hoeveel uitleg u nodig heeft. U betaalt ook als u iets wilt veranderen aan het contract. Het is dan ook slim om vooraf samen al te bedenken wat er in moet staan. U kunt verschillende notarissen dan vragen naar een offerte voor uw samenlevingscontract.
Uw notaris helpt u verder
Wilt u precies weten hoe het zit met een samenlevingscontract? Kijk op de website van notaris.nl. Of neem contact op met een notaris. Die kan u advies geven over uw situatie.