Let op! Geld lenen kost geld.
zonnepanelen installeren op dak

Verduurzamen met uw bouwdepot

Energiebesparende maatregelen

Financiert u de verduurzaming van uw huis met uw bouwdepot? Dan ziet u dit terug als Energiebespaarbudget (EBB) of Energiebesparende Voorzieningen (EBV). Lees meer over de verschillen. En welke maatregelen u ermee kunt financieren.

De spelregels van verduurzamen met uw bouwdepot

Voor het verduurzamen van uw huis kunt u vaak extra geld lenen. Met dit bedrag betaalt u energiebesparende maatregelen vanuit een bouwdepot. Dit is mogelijk bij hypotheken met én zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Het geld is alleen voor energiebesparende maatregelen. U kunt het geld dus niet gebruiken voor andere verbouwingen in huis. Andersom kan het trouwens wel! Heeft u onverwacht geld over uit andere rubrieken in uw bouwdepot, omdat bijvoorbeeld de keuken goedkoper bleek? Dan kunt u dit geld wel gebruiken voor energiebesparende maatregelen.

De verschillen tussen EBV en EBB

Het verschil tussen de 2 mogelijkheden is soms lastig. Het belangrijkste verschil is dat u met Energiebesparende Voorzieningen al precies weet wat u gaat doen. Hierdoor kunt u eventueel meer lenen. Bij het Energiebespaarbudget reserveert u een bedrag voor verduurzaming en bepaalt u later hoe u dit besteedt.

Energiebesparende Voorzieningen (EBV)

  • U leent tot 106% van de waarde van de woning ná verbouwing.
  • Bij de hypotheekaanvraag wist u al hoe u wilde verduurzamen.
  • U heeft een verbouwplan met de kostenspecificatie voor de energiebesparende maatregelen.

Energiebespaarbudget (EBB)

  • U leent tot 106% van de waarde van de woning vóór verbouwing.
  • Bij de hypotheekaanvraag wist u nog niet hoe u wilde verduurzamen.
  • Zolang het bouwdepot loopt, kunt u bedenken hoe u wilt verduurzamen. De gespecificeerde facturen betaalt u uit het bouwdepot.

Wat zijn de erkende energiebesparende maatregelen?

Het geld uit de rubrieken Energiebesparende Voorzieningen (EBV) of het Energiebespaarbudget (EBB) mag u alleen uitgeven aan de landelijk erkende maatregelen. Lees hier wat u wel en niet kunt financieren.
Een goede isolatie is de 1e stap naar een duurzame woning. De warmte blijft ‘s winters binnen en in de zomer buiten. Zo bespaart u op energiekosten en vermindert u geluidsoverlast. U kunt al deze maatregelen betalen uit de EBV of EBB.

Bekijk uw besparing
Met deze handige tool ziet u meteen hoeveel u bespaart met woningisolatie.

Een goed ventilatiesysteem zorgt ervoor dat vocht het huis sneller verlaat. Een lagere luchtvochtigheid is beter voor de luchtkwaliteit in uw huis. Ook zorgt het ervoor dat u minder energie hoeft te gebruiken om uw huis te verwarmen.

Deze maatregel kunt u alleen meefinancieren als u ook gebruik maakt van 1 van de overige energiebesparende maatregelen.
Komt er kou door of langs uw ramen? Dan kan het lonen om HR++ of triple glas te installeren. U bespaart energie en houdt de warmte binnenshuis. Glasisolatie helpt ook om geluidsoverlast tegen te gaan.
Slecht sluitende of slecht isolerende deuren en kozijnen laten veel warmte uit uw huis ontsnappen. Energiezuinige deuren en kozijnen voorkomen veel van dit warmteverlies.
 
Deze maatregel mag u alleen meefinancieren als u de deuren en kozijnen laat plaatsen met hoog rendementsglas.
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. In plaats van uw huis te verwarmen met gas, haalt een warmtepomp warmte uit de buitenlucht of bodem. Een warmtewisselaar geeft de warmte door aan het verwarmingssysteem in uw woning.

Bekijk uw besparing
Met deze handige tool ziet u meteen hoeveel u bespaart met woningisolatie.

Met een douche-warmteterugwinningssysteem (douche-wtw) gebruikt u de warmte van het wegstromende douchewater. Hiermee warmt het koude douchewater alvast op. Zo heeft u minder energie nodig om het douchewater op te warmen.

Met zonnepanelen zet u zonne-energie om in elektriciteit. Deze elektriciteit gebruikt u voor uw eigen huishouden. U bent dus eigenlijk uw eigen energieleverancier. Vaak verbruikt u niet precies evenveel stroom als u opwekt. Alles wat u te veel opwekt, koopt uw energieleverancier van u over. Als u minder opwekt dan u nodig heeft, vult uw energieleverancier dit aan. Uiteindelijk kunt u zo een mooi bedrag besparen.

Bekijk uw besparing
Met deze handige tool ziet u meteen hoeveel u bespaart met zonnepanelen.


Vragen over energiebesparende maatregelen en uw bouwdepot?

Bel gerust ‘Even Apeldoorn’: (055) 579 8100. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. U kunt natuurlijk ook terecht bij uw hypotheekadviseur.