3 manieren om tussentijds uw hypotheekrente aan te passen
1. Aflossen op uw hypotheek
Let op! Heeft u een hypotheek met NHG, of zit u al in de laagste risicoklasse. Dan kunt u uw rente niet verlagen. U betaalt dan al de laagst mogelijke rente.
2. Bewijzen dat de waarde van uw huis hoger is
De waarde van uw huis bepaalt mede de risico-opslag in uw rente. In Mijn Centraal Beheer ziet u van welke waarde Centraal Beheer nu uitgaat. U bewijst de woningwaarde met een gevalideerd taxatierapport. Dat betekent dat de taxateur aangesloten moet zijn bij het NWWI: het Nederlands Woning Waarde Instituut. Soms mag u een Centraal Beheer Calcasa Desktop Taxatie® gebruiken om uw hypotheek te wijzigen. Deze desktop taxatie is goedkoper dan een volledige taxatie.
Stuur ons via ‘Documenten insturen’ in Mijn Centraal Beheer een bewijs van de woningwaarde.
Let op! Heeft u een hypotheek met NHG, of zit u al in de laagste risicoklasse. Dan kunt u uw rente niet verlagen. U betaalt dan al de laagst mogelijke rente.
3. Een voorstel aanvragen
U kunt ons al vóór het einde van de rentevastperiode vragen om een voorstel voor een nieuwe rente. Meestal moet u dan wel een vergoeding betalen voor de rente die wij mislopen.
- U kunt de vergoeding in 1 keer betalen. Dat heet afkoop.
- U kunt de vergoeding ook laten verwerken in uw nieuwe rente. Dat heet rentemiddeling. Hiervoor betaalt u € 250,- administratiekosten. U kunt maximaal 1 keer per rentevastperiode een rentemiddeling aanvragen.
Een voorstel voor een nieuwe rente (afkoop of middeling) vraag u eenvoudig aan in Mijn Centraal Beheer.
Let op! Heeft u een spaarhypotheek (Spaargarant Hypotheek) of een bankspaarhypotheek (Kapitaalrekening Eigen Woning Hypotheek)? Dan verandert niet alleen uw hypotheekrente maar óók uw premie of inleg.
Over rentemiddeling leest u meer in deze brochures: