Jouw kinderen veilig vervoeren in de auto

Reed je vroeger nog op de schoot van je moeder mee? Of gezellig met vriendjes in de kofferbak? Dat mag nu echt niet meer. Dus ook niet bij een schooluitje naar de kinderboerderij om de hoek. Of tijdens een kinderfeestje. Wij zetten de regels op een rijtje

Kinderen veilig vervoeren

Vroeger was alles anders. Zo waren veiligheidsregels in de auto soms ver te zoeken. Gelukkig hoort tegenwoordig iedereen netjes in de gordels te zitten. Voor het veilig vervoeren van kinderen zijn zelfs extra regels. Wij zetten ze op een rijtje.

De regels voor autostoeltjes en babystoeltjes

Een autostoeltje is een kinderzitje, een babystoeltje of een zitverhoger. Deze moet voldoen aan de Europese veiligheidsregels. Je herkent dit aan een oranje label op het stoeltje. Is de stoel goedgekeurd? Dan staat er ECE 44/03 of 44/04. Autostoeltjes van het type i-Size zijn ook goedgekeurd. Sinds 1 september 2024 mogen autostoelen met een R44-label niet meer verkocht worden. Gebruik je zelf nog een R44-autostoel? Deze mag je gewoon blijven gebruiken. 

De regels voor een kinderautostoel

Het is verplicht en ook verstandig om je kind zo lang mogelijk in een kinderautostoel te vervoeren als het kleiner is dan 1,35 meter. Veel nieuwe kinderautostoelen worden vastgemaakt met Isofix. Dit is een systeem waardoor de stoel steviger in de auto staat. Heeft jouw auto geen Isofix? Dit is bij een kinderautostoel geen probleem. Hiervoor heb je namelijk geen 3e bevestigingspunt nodig. Zet de stoel dan goed vast met de autogordel.

De regels voor een zitverhoger 

Een kinderautostoel zonder rugleuning wordt ook wel een zitverhoger genoemd. Gebruik een zitverhoger pas als jouw kind zwaarder is dan 22 kg en groter dan 1.25 meter. En zelfs daarna is een autostoel met rugleuning nog steeds veiliger. Deze beschermt je kind namelijk beter bij botsingen van de zijkant. 

De regels voor een kind op schoot in de auto

Een schoot is geen autostoel. Daarom staat in de wet dat kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd autostoeltje vervoerd moeten worden. Dit is belangrijk omdat kinderen nog te klein zijn om goed in de autogordels te passen. Vervoer je jouw kinderen niet in een goedgekeurd autostoeltje? Dan heb je kans op een hoge boete.

De regels vanaf 1.35 meter

Vanaf 1.35 meter is een zitverhoger of autostoeltje in Nederland niet meer verplicht. Kinderen zijn dan meestal 8 tot 9 jaar oud. Controleer wel of de gordels goed passen. In auto’s met een diepe achterbank is dat niet altijd het geval. Dan is het verstandig om nog even een zitverhoger te blijven gebruiken als jouw kind in de auto meegaat. En let op als je naar het buitenland gaat. De regels zijn namelijk overal anders. In Duitsland is een kinderstoel verplicht voor kinderen tot 1.50 meter.

Kind voorin? Dit zijn de regels

Kinderen tot 1.35 meter mogen voorin de auto zitten in een passende autostoel. Daarna is een zitverhoger niet meer verplicht. Er zijn verder geen regels voor het vervoeren van kinderen voorin de auto. Wel is het verstandig om bij kinderen tot 12 jaar de airbag uit te schakelen. Omdat zij soms nog niet de juiste lichaamslengte hebben voor de airbag. Bij een aanrijding gaan airbags namelijk met grote kracht open. Hierdoor kan het kind gewond raken. Kan je de airbag niet uitschakelen? Zet jouw kind dan achter in de auto.

Jouw kind veilig vervoeren: de uitzonderingen

Op veel regels geldt een uitzondering. Zo ook op die voor vervoeren van kinderen. Zo mogen kinderen soms wel zonder autostoeltje of zitverhoger mee in de auto. Bijvoorbeeld bij sportwedstrijden en verjaardagsfeestjes. De volgende uitzonderingen gelden alleen voor kinderen ouder dan 3 jaar. Onder de 3 jaar moeten kinderen altijd in een passende autostoel vervoerd worden.

In jouw eigen auto

  • Op de achterbank zijn al 2 kinderstoeltjes of zitverhogers in gebruik en er is geen plek voor een 3e. 
  • De driepuntsgordel moet helemaal om. Dus niet alleen de heupgordel met het schuine gedeelte achter de rug. 
  • Kinderen kleiner dan 1,35 meter zitten alleen achterin, niet voorin.

In een andere auto, dus niet van de eigen ouder

  • Heel soms. Wekelijks naar zwemles hoort daar dus niet bij.
  • Kinderen kleiner dan 1,35 meter zitten achterin, met de gordel om.
  • Voor korte ritjes, dus geen lange vakantiereis.
  • De aanwezige stoeltjes en zitverhogers zijn allemaal in gebruik.

Met een inzittendenverzekering zijn jouw passagiers ook verzekerd

  1. Schade aan alle spullen in de auto is verzekerd tot € 5.000,-.
  2. Voor alle passagiers samen ben je verzekerd tot een bedrag van € 1.000.000,-.
  3. Je bent ook verzekerd als de schuldige partij onbekend is.
  4. Veroorzaak jezelf het ongeluk? Ook dan ben je verzekerd.
  5. Jij of je passagiers zijn verzekerd bij blijvende invaliditeit of overlijden. 
  6. Schades worden meestal sneller vergoed dan met een WA-verzekering. 

Bij een inzittendenverzekering maakt het niet uit wie aansprakelijk is

Bij een ongeluk kijken verzekeraars naar wie er schuld heeft. Daardoor duurt het soms lang voor schade vergoed wordt. Bij een inzittendenverzekering maakt het niet uit wie aansprakelijk is. Veroorzaakte iemand anders jouw schade? Dan krijg je een uitkering via jouw eigen inzittendenverzekering. Jouw verzekeraar regelt het daarna zelf bij de WA-verzekeraar van de tegenpartij. Veroorzaak jij het ongeluk en raakt 1 of meerdere van jouw passagiers gewond? Dan betaalt jouw inzittendenverzekering ook hun schade tot het maximaal verzekerd schadebedrag.

Praten over een ongeluk kan helpen. Zeker voor kinderen.

Een ongeluk maakt u gelukkig niet elke dag mee. Gebeurt het toch? Dan kan dat best heftig zijn. Zeker voor kinderen. Zij verwerken een ingrijpende gebeurtenis vaak op een andere manier dan volwassenen. Sommige kinderen worden angstiger in het verkeer, terwijl anderen zich terugtrekken of juist veel over het ongeluk praten. Geef kinderen de ruimte om vragen te stellen en gevoelens te uiten. Praten over het ongeluk kan helpen. Probeer de dagelijkse dingen gewoon te blijven doen. Laat kinderen ook naar school gaan, maar informeer wel de leerkracht zodat zij extra aandacht kunnen geven. Naast gesprekken binnen het gezin kan je ook steun vinden op contacthelpt.nl. Hier vind je tips en ervaringen van andere mensen die ook een ongeluk meemaakten. Wil je na het ongeluk weten hoe het met de ander is? Dan kan Perspectief Herstelbemiddeling jou helpen om in contact te komen.