Geld voor verduurzamen

Nederlanders zetten vooral spaargeld in voor verduurzaming van hun tuin

Subsidies 2024 voor vergroening tuin verschillen per provincie

Tegels wippen, planten neerzetten, een regenton plaatsen of een groen dak op de schuur aanleggen: allerlei manieren waarop je je tuin duurzamer kan maken. En dat is hard nodig! De laatste jaren regent het namelijk steeds vaker en harder in ons land, wat zorgt voor veel schade.

Om inwoners te stimuleren hun tuin groener te maken, bieden veel gemeenten subsidies aan. Toch maakt lang niet iedereen hier gebruik van: slechts 21% van de mensen die hun tuin verduurzaamt, maakt gebruik van subsidie. Het overgrote deel gebruikt spaargeld om dit te betalen. Mogelijk omdat zij niet op de hoogte zijn van deze subsidies.

Wil jij ook een tuin die klaar is voor de toekomst? Centraal Beheer zocht uit in welke gemeenten en bij welke waterschappen je voor 2024 subsidie kunt aanvragen. Je hoeft dan niet je spaargeld te gebruiken om te verduurzamen.

Subsidie vaker ingezet voor andere duurzaamheidsmaatregelen

Een kwart (24%) van de woningeigenaren heeft tot nu toe de tuin verduurzaamd. De meesten deden dat met sparen, maar 21% vroeg subsidie aan voor verduurzaming. Dit ligt een stuk lager dan bijvoorbeeld bij het kopen en installeren van een hybride warmtepomp of zonneboiler.

Het is opvallend dat relatief weinig Nederlanders subsidie aanvragen voor de verduurzaming van hun tuin.
Pieter Roorda
Pieter Roorda, Senior Manager Wonen & Onderweg bij Centraal Beheer zegt hierover: “Het is opvallend dat relatief weinig Nederlanders subsidie aanvragen voor de verduurzaming van hun tuin. Waarschijnlijk zijn weinig woningeigenaren op de hoogte van de beschikbare subsidies hiervoor. Het is aan gemeenten om hun inwoners hierover te informeren, zodat het voor de mensen die dit niet met spaargeld kunnen betalen ook aantrekkelijk wordt om de tuin te vergroenen.”
Ingezette middelen voor verduurzaming grafiek

Extreem weer vraagt om vergroening

De laatste jaren regent het steeds vaker en harder in Nederland. Er zijn meer zware buien, waarbij per uur 7,5 millimeter of meer regen valt. In tuinen met veel tegels en weinig beplanting kan dit water slecht weg. Met wateroverlast als gevolg.

Aantal dagen flinke regenbuien grafiek

Tussen 2007 en 2022 hebben deze regenbuien geleid tot veel schade, in totaal voor bijna 900 miljoen euro. Vooral in de maanden mei tot en met augustus was de schade het grootst, namelijk bijna 68% van het totaal. Tegelijk hebben we ook vaker last van droge periodes. De extreme droogte heeft grote gevolgen voor natuur en biodiversiteit.

Neerslagschade grafiek

Grote verschillen per regio

In 182 van de 342 gemeenten kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen om de tuin te verduurzamen. Wel zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Zo krijg je in de ene gemeente alleen subsidie voor het afkoppelen van de regenpijp, terwijl andere gemeenten ook geld bieden voor het ‘wippen’ van stenen of het aanleggen van een regentuin.

Naast gemeenten, bieden ook de provincie Flevoland en sommige waterschappen subsidies voor verduurzaming. Zoals Aa en Maas in Noord-Brabant en Rivierenland in Gelderland. Dit kan verwarrend zijn, omdat één gemeente verschillende waterschappen kan hebben.

Meeste kans op subsidie in Flevoland en Gelderland

De grootste kans op subsidie hebben inwoners van de provincie Flevoland. Doordat de de subsidie daar door de provincie wordt aangeboden is er in alle gemeenten subsidie aan te vragen voor verduurzaming van de tuin. Ook in Gelderland (84,3%) en Utrecht (73,1%) is op veel plekken geld beschikbaar.

In Noord-Holland is in minder dan 1 op de 10 gemeenten een subsidie voor het verduurzamen van de tuin aan te vragen (9,09%).

Manieren om de tuin te verduurzamen

Er zijn meer manieren waarop je de tuin duurzamer kunt maken. Hieronder zetten we een paar voorbeelden op een rij waar subsidie voor te krijgen is. Per gemeente kan het verschillen hoeveel geld er beschikbaar is.

Regenwater is al behoorlijk schoon. Voor het watergeven van planten is het daarom niet nodig dat het in het riool terechtkomt om gezuiverd te worden. Maak de regenpijp (voor een deel) los van het riool. Zo zorg je dat de druk op het riool kleiner wordt. Sluit de regenpijp aan op een regenton of ondergrondse wateropslag. Je kan het water in droge periodes gebruiken voor het water geven van de beplanting.

Heb je veel tegels in de tuin dan kan regenwater niet in de grond wegzakken. Dat is een belangrijke oorzaak van veel waterschade. Met minder tegels en meer groen, zoals planten, struiken en gras, kan water gemakkelijker worden opgenomen. Dit zorgt voor minder wateroverlast. En ook de druk op het riool wordt minder.

Je kunt ook kiezen om de tegels te vervangen door bestrating die water doorlaat. Zoals grind, een houten vlonder, houtsnippers of grasbetonstenen.

Een andere manier om het riool een handje te helpen is het aanleggen van een regentuin (wadi). Dat is een verdiept aangelegd stuk grond met beplanting in de tuin. Wanneer het regent, stroomt het water in dit verdiepte stuk waardoor het op een natuurlijke manier in de bodem trekt. Bovendien is een regentuin vanwege de beplanting ook koeler.

In plaats van een houten of stenen schutting kan je ervoor kiezen om een begroeide omheining te plaatsen. Extra groen in de tuin zorgt voor meer verkoeling en mogelijk ook meer biodiversiteit in de tuin.

Plantjes planten

Onderzoeksmethode

Voor dit onderzoek heeft Centraal Beheer in samenwerking met onderzoeksbureau MeMo² een vragenlijst verspreid voor het Trendonderzoek Duurzaam Wonen. Hierbij is de deelnemers gevraagd naar de stappen die ze hebben genomen om te verduurzamen en welke middelen ze daarvoor hebben gebruikt. Aan dit onderzoek in het eerste kwartaal van 2023 deden 883 huiseigenaren mee.

De schadekosten van neerslag zijn opgevraagd uit de Klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars, waar data over de subsidies komt uit de energiesubsidiewijzer van Verbeterjehuis.nl. Dit is een weergave van de subsidies zoals beschikbaar op verbeterjehuis.nl op 11 maart 2024

Eerder deed Centraal Beheer onderzoek naar Woningonderhoud, waaruit een deel van de resultaten is meegenomen in het huidige onderzoek. Zoals, de toename van regen in de afgelopen jaren.