Hoe werkt verzekeren? Waarom betaal ik maandelijks een premie? En waar gaat dat geld heen? Dat zijn allemaal vragen die wij krijgen van klanten. We leggen je graag uit hoe het zit.
Een verzekering geeft je iedere dag een gerust gevoel
Wanneer maak je gebruik van je verzekering? Alleen als je schade hebt? Eigenlijk geeft een verzekering je iedere dag zekerheid en een gerust gevoel. Want er bestaat altijd een kans dat er wat vervelends gebeurt. Door storm waait er een tak op je auto of bij het koken slaat de vlam in de pan. Pech of een ongeluk is heel vervelend en kan erg schrikken zijn. En het herstellen van de schade loopt soms flink in de papieren. Met een verzekering ben je voorbereid op veel van deze onverwachte situaties. Zo hoef je je geen zorgen te maken om de kosten. Heel fijn. Maar hoe werkt dat eigenlijk?
Bekijk de video: Verzekeren doen we samen
Samen zijn we voorbereid op hoge schadekosten van jou of een ander
Je betaalt iedere maand premie aan ons. Net als veel andere mensen. Dit geld gaat in een grote pot. Krijg jij of 1 van onze andere klanten schade? Dan betalen wij deze schade uit die pot. Omdat heel veel mensen meebetalen, is het bedrag in de pot groot genoeg om alle schadekosten te betalen. Een verzekering heb je dus niet alleen. Samen zorgen we ervoor dat we voorbereid zijn op het risico van hoge schadekosten van jou of een ander. Zo is iedereen goed verzekerd.
Premies zorgen voor een gevulde potÂ
Krijg jij schade aan je woning door een hevige storm? Of je buurman? Dan moet er genoeg geld in de pot zitten om deze schadekosten te betalen. Zeker als meer mensen schade hebben door de storm. Onze uitdaging als verzekeraar is dus om genoeg premie te ontvangen, om alle schades te kunnen betalen. Daarom kijken we ieder jaar opnieuw naar de hoogte van de premie en passen we deze aan als dat nodig is.
Wat heeft invloed op de hoogte van je premie?
Hoeveel geld is er nodig om alle schades te kunnen betalen? Dat is de vraag die wij als verzekeraar ieder jaar zo goed mogelijk beantwoorden. We doen dit door de kans op schade te voorspellen voor onze klanten. Jij dus. We kijken naar de ontwikkelingen in de markt en naar jouw persoonlijke situatie en keuzes. Ook kijken we naar cijfers over grotere groepen mensen om het risico op schade te berekenen. Hoe hoger het risico op schade, hoe hoger de premie. En dat geldt natuurlijk ook andersom. We zetten een aantal voorbeelden voor je op een rij.
Extreem weer
Door vaker extreem weer zijn er steeds meer schades. Water en zware neerslag zijn de belangrijkste redenen. Neemt het aantal schades hierdoor toe? Dan zijn de totale kosten voor schadeherstel hoger. Dit kan een reden zijn van een premieverhoging.
Inflatie en hoge energieprijzen
Door inflatie en hoge energieprijzen zijn ook uurlonen en kosten voor onderdelen en bouwmateriaal gestegen. Hierdoor is het herstellen van een schade gemiddeld duurder. Dat betekent dat er meer geld nodig is. Als iedere klant extra geld inlegt, zit er weer genoeg in de pot om alle schades te herstellen. Een hogere premie dus.
Jouw persoonlijk situatie en keuzes
Ook jouw persoonlijke situatie en de keuzes bepalen de hoogte van je premie. We noemen een aantal voorbeelden:
Woon je in een grote vrijstaande woning? Dan is je premie voor een woonverzekering hoger dan voor iemand die in een kleinere tussenwoning woont. Want moet jouw woning door brand herbouwd worden? Dan zijn de kosten hoger voor de grote vrijstaande woning.
Heb je een dak met dakpannen? Dat is minder brandgevaarlijk dan een rietgedekte woning. Dat zie je terug in de premie van je woonverzekering.
Een jongvolwassene die net zijn rijbewijs heeft gehaald, heeft een grotere kans op schade, dan een ervaren chauffeur. Dit zien we terug in onze cijfers en in de markt. De premie voor een autoverzekering van een jongvolwassene kan daarom hoger zijn.
Een auto die meer waard is, heeft vaak een hogere premie dan een auto van lagere waarde. Dit hangt af van bijvoorbeeld de leeftijd of het type auto. Heb je een spiksplinternieuwe auto? Dan betaal je waarschijnlijk een hogere premie dan iemand met een oudere auto. Dit komt omdat het voertuig duurder is om te vervangen bij bijvoorbeeld diefstal.
Ga je op reis en sluit je een reisverzekering af? Dan kies je zelf of je bijvoorbeeld je bagage meeverzekert. Gebeurt er iets met je bagage en kan je dit zelf betalen om te vervangen? Dan hoef je dit niet mee te verzekeren. Hierdoor is je premie lager.
Bij de keuze voor een All Risk verzekering betaal je meer premie. Je bent dan ook verzekerd voor schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt.
Je kiest zelf je eigen risico. Dit hangt af van wat je kan betalen bij schade. Hoe hoger jouw eigen risico, hoe lager je premie. En andersom.
Heb je in het verleden je kinderen meeverzekerd, maar zijn ze inmiddels uit huis? Check dan of je verzekering nog klopt. Je premie kan misschien omlaag. Dit kan bijvoorbeeld bij je woon-, reis- of rechtsbijstandverzekering het geval zijn.