Met vertrouwen je eerste woning kopen

Wat zou het fijn zijn als je in de tuin van het nieuwe huis een geldboompje ontdekte. Als het ‘te koop’ bord uit de tuin is, gaat het hard met de kosten. Dit zijn kosten die je tegenkomt bij het kopen van een huis.
16 jul 2021

Eenmalige en vaste kosten

Bij het kopen van een huis krijg je te maken met eenmalige en vaste kosten. De aankoopkosten betaal je gelukkig maar 1 keer. Als je bent verhuisd, is dat achter de rug. Dan komen er weer andere kosten in beeld. Zoals de onderhoudskosten en maandelijkse hypotheeklasten. En natuurlijk je wensenlijstje voor het huis! Geef dat boompje dus voldoende water.

De eenmalige kosten

Kosten Koper/Leveringskosten.
  • Overdrachtsbelasting: 2% van de aankoopprijs. Behalve voor starters en doorstromers van 18 tot 35 jaar. Zij zijn eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Ga je je woning verhuren? Dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.
  • Leveringsakte of transportakte (per notaris verschillend): € 500,- tot € 600,-
  • Koop je Vrij op Naam? Dan betaalt de verkoper deze kosten. Vaak is dit bij nieuwbouw. Bij bestaande woningen komt dit niet zo vaak voor.

Maak ook zelf een kostenplaatje

Met de lijstjes hierboven krijg je een eerste indruk van de kosten. Maar wat zijn jouw eigen plannen met het huis? Ga je verbouwen of wil je graag wat veranderen? Bereken vooraf wat je hieraan kunt én wilt uitgeven.

Besparen? Kijk en vergelijk

Leent u meer dan 100% van de woningwaarde? Dan mag je de kosten rondom de aankoop niet lenen via uw hypotheek. Daarom nog wat laatste tips:
  • Vergeet niet dat je kosten mag opgeven bij je belastingaangifte. Je krijgt een deel van de aankoopkosten namelijk terug!
  • Vergelijk tarieven. Als koper kies je meestal de notaris. De tarieven staan niet vast. Dus het is de moeite waard om rond te kijken. Ook vergelijken van advieskosten en aankoopmakelaars is de moeite waard. Wat krijg je voor wat je betaalt? En wat past goed bij jou?
  • Bekijk welke kansen er zijn rondom subsidies of onderhoud als je gaat verduurzamen.
  • Weet je zelf veel over hypotheken? Zelf uw hypotheek afsluiten bespaart kosten. Sommige notariszaken kun je ook online regelen.

Video: wat kost een huis nu écht?

Koop je een huis? Dan heb je kosten op de korte én lange termijn. Meestal vind je na de koop geen goudmijn in de tuin van je nieuwe huis. Bekijk in de video welke kosten je kunt verwachten.