De monteur kijkt samen met de klant naar de vierseizoenenbanden of de all seasonbanden

De voor- en nadelen van all season banden

De winter komt eraan en dat betekent dat het weer tijd is om de zomerbanden te verwisselen met de winterbanden. U kunt ook voor all season banden kiezen, zodat u helemaal niet meer hoeft te wisselen. Maar wat zijn de voor- en nadelen? Wij zetten het voor u op een rij.

26 okt 2023
Winterbanden hebben betere grip bij koude temperaturen, sneeuw en ook op een nat wegdek.

Het verschil tussen zomer - en winterbanden

Zomerbanden zijn gemaakt van harder rubber dan winterbanden. Hierdoor hebben de zomerbanden meer grip op de weg bij temperaturen boven de 7 graden. De auto heeft dan een kortere remweg. Dat is wel zo veilig. Winterbanden hebben een zachtere samenstelling en een ander profiel. Dat zorgt voor een betere grip bij koude temperaturen, sneeuw, en ook op een nat wegdek.

Zomerbanden in de winter kan gevaarlijk zijn 

Wanneer u zomerbanden houdt in het winterseizoen, dan kan dat gevaarlijk zijn. Zeker bij sneeuwval. Zo zijn zomerbanden in de winter gevoelig voor barsten. Heeft u een langere remweg. En weinig grip op de weg als er sneeuw ligt. Dat kan ook voor slipgevaar zorgen. In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht, bijvoorbeeld in Duitsland.

Winterbanden in de zomer is ook geen goed idee

Winterbanden onder uw auto laten zitten in het zomerseizoen is ook geen goed idee. Bij temperaturen hoger dan 7 graden hebben winterbanden minder grip op de weg, waardoor u een langere remweg heeft. Door de warme temperaturen worden winterbanden te zacht. Ze slijten hierdoor sneller, waardoor u ook sneller het risico loopt op een klapband.

Auto in de regen met all season banden

All season banden kunnen het hele jaar door

Er bestaat ook een combinatie van zomer- en winterbanden. Dit zijn all season banden. Ook bekend als vierseizoenenbanden. Deze banden bezitten eigenschappen van zowel zomer- als winterbanden. Daardoor kunt u deze banden het hele jaar gebruiken. Wel zijn ze gevoeliger voor uitzonderlijke lage en hoge temperaturen. Zo nemen de prestaties van all season banden af bij temperaturen van 25 tot 30 graden in de zomer. En van -10 tot -15 graden in de winter.

Voordelen van all season banden

Het fijne aan een all season band is natuurlijk dat u niet 2 keer per jaar uw banden hoeft te wisselen. U maakt geen extra kosten voor een extra set, het wisselen, uitlijnen en balanceren van de banden. Bovendien bent u met all season banden voorbereid op alle weersomstandigheden. Ook als het in het najaar onverwachts gaat sneeuwen.

Nadelen van all season banden

Bij sneeuw presteren winterbanden beter dan all season banden. All season banden zijn daarom ook nog niet in alle landen toegestaan als veilige, andere mogelijkheid voor winterbanden. Bovendien slijten all season banden sneller bij extreme temperaturen.

Dus... winterbanden of all season banden? 

Rijdt u minder dan 10.000 kilometer per jaar? En weinig tot niet in winterse omstandigheden? Dan zijn, volgens brancheorganisatie BOVAG, all season banden perfect. Wat voor u de beste keuze is, hangt dus af van uw rijgedrag. U kunt u daarin het beste laten adviseren door uw autogarage.

Zorg goed voor de voeten van uw auto

Naast de juiste banden is ook een juiste bandenspanning belangrijk. En krijgt u toch pech onderweg door bijvoorbeeld slijtage van uw banden? Met een pechhulpverzekering van Centraal Beheer, staan we voor u klaar.