Checklist onderhoudsklussen huurwoning

Als huurder wil je graag fijn en veilig wonen. Wie fikst dan die lekkende kraan, wiebelende trapleuning of verstopte dakgoot? Jij of de verhuurder? In de checklist vind je de belangrijkste onderhoudsklussen voor jou als huurder. En krijg je tips hoe je ze aanpakt.
15 sep 2022
Bij een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Denk aan het schilderwerk buiten, grote reparaties en onderhoud aan de cv-ketel. Als huurder heb je te maken met het dagelijks onderhoud. Dit zijn meestal kleine onderhoudsklussen. Doe je deze op tijd? Dan woon je net een stukje lekkerder in jouw huurhuis. En met sommige klussen bespaar je ook nog op jouw energierekening.

Onderhoudsklussen voor huurders 

Niets is zo vervelend als krakende of piepende deuren. Met een beetje smeerolie in de scharnieren loopt alles weer gesmeerd. Smeermiddel koop je bij de bouwmarkt. Haal de scharnierpen met een lange tang voorzichtig uit het scharnier. Smeer de scharnierpen in met het smeermiddel. En druppel het smeermiddel ook in het scharnier zelf. Zet de scharnierpen weer op de juiste manier terug en test de deur. Als de deur nog steeds piept, kun je de stappen nog eens herhalen met wat meer smeermiddel. Klaar met de klus? Maak het scharnier dan nog even schoon. Verwijder overtollig smeermiddel en vuil met een droge doek.

Mag het licht aan? Een kapotte lamp moet je als huurder zelf vervangen. Denk dan ook aan je energierekening. Met duurzame verlichting bespaar je namelijk energie. Vervang daarom gloeilampen door ledverlichting. Houd je van sfeer? Een gloeilamp van 25 watt vervang je het beste door een ledlamp van 200-300 lumen. Ook kun je de led uitzoeken op een extra warme kleur licht.

Met slimme oplossingen in huis kun je lampen op afstand bedienen. Bijvoorbeeld met een app op je smartphone. Zo blijven lampen niet onnodig branden. En kom je in een gezellig verlicht huis aan als je ’s avonds thuiskomt.

Grote reparaties aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Toch zijn er nog best wat klussen die je als huurder hoort te doen. Deze kleine dingen zijn belangrijk voor een veilig huis waar je prettig kunt wonen. Denk aan het vervangen van de wc-bril, leertjes en onderdelen van kranen, deurknoppen, stopcontactdozen, sloten en kabelaansluitingen.

Als huurder ben je ook verantwoordelijk voor het vastzetten van trapleuningen, stopcontactdozen, schakelaars, drempels, roosters en deurbel. 

Tochtende ramen en deuren. Kieren en gaten in huis. Ze zorgen ervoor dat veel energie onnodig het huis verlaat. Als huurder zorg je zelf voor tochtstrips in huis. Je woont zo niet alleen een stukje warmer. Maar je bespaart hiermee ook op je energierekening. Loop daarom eens je huis door en kijk waar de kieren zitten. Met tochtstrips dicht je al veel kieren in huis.
Even heerlijk wakker worden ’s ochtends onder een verfrissende douche. Dat is pas echt fijn als jouw douchekop een prettige straal geeft. Ontkalk daarom eens in de zoveel tijd de douchekop. Kalk zorgt ervoor dat de gaatjes in de douchekop langzaam verstopt raken. Hierdoor krijg je een steeds kleinere en hardere straal. Gelukkig is een douchekop ontkalken zo gepiept. Haal de douchekop los van de slang en leg hem een halve dag in een emmer met schoonmaakazijn. Borstel daarna de restjes kalk van de douchekop. Spoel hem af met water voor je hem weer ophangt. Zet de douche nog even aan om de laatste restjes schoonmaakazijn en kalk weg te spoelen. Hetzelfde kun je doen met de kranen.

Je kunt de verhuurder bellen als jouw cv-ketel stuk is. Ook is de verhuurder verantwoordelijk voor de onderhoudscontrole van de cv-ketel. Dit wordt gedaan door een cv-monteur. Je kunt als huurder een aantal dingen zelf doen. Doe dit aan het begin van de herfst. Dat betaalt zich uit in een warmer huis.

  • Ontlucht de radiatoren. Dit doe je met een ontluchtingssleutel. Lucht in de verwarmingsbuizen zorgt ervoor dat radiatoren niet genoeg opwarmen. Je herkent lucht in de buizen aan borrelende of tikkende geluiden als de verwarming aangaat. 
  • Controleer ook af en toe de waterdruk van je cv. Als het goed is ligt de druk tussen de 1.5 en 2 bar. Is de druk te laag? Dan vul je de cv-ketel bij. In de handleiding van jouw cv-ketel lees je hoe dit werkt.
Voldoende schone lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid en die van je huisgenoten. Heb je een ventilatiesysteem in je woning? Jouw verhuurder moet het ventilatiesysteem controleren en repareren. Zelf maak je het beste 1 keer per jaar de roosters boven de ramen schoon met een sopje. Reinig ook de afvoerventielen in plafonds of muren. Heb je balansventilatie met WTW (warmteterugwinning)? Vervang dan 2 keer per jaar het filter van dit systeem. Zo is er geen vuiltje meer aan de lucht.
Als huurder houd je zelf je huis schoon. Denk hierbij aan de wekelijkse huishoudelijke klussen. En aan het schoonmaken en wassen van de ramen, deurposten, kozijnen en houtwerk.
Ben je als huurder verantwoordelijk voor een verstopte afvoer of riolering? Wel als het gaat om de riolering in de woning tot aan het aansluitpunt met de gemeentelijke riolering. Een gootsteen die maar niet doorloopt. Een verstopte wc. Of de douche die na een lange douchebeurt overstroomt. We snappen dat afvoeren schoon houden niet je favoriete klus is. Maar het scheelt je veel werk en gedoe. Als je af en toe de afvoeren controleert, kan het water weer goed wegstromen. Verwijder daarom vuil uit de zwanenhals onder de gootsteen en wastafels. En kijk ook de afvoer van uw douche na. Let verder goed op wat je in de wc gooit. Lees nog meer tips hoe je een verstopte afvoer voorkomt.
Met een nieuwe lik verf op de muren oogt je huis vaak weer als nieuw. Het buitenschilderwerk is voor de verhuurder. Maar binnen schilder je zelf. Bekijk wat de afspraken met de verhuurder zijn. Soms moeten muren weer wit worden opgeleverd als je verhuist. Goed om te weten als je van een fleurig gekleurd huis houdt.
Als huurder moet je dakgoten en regenpijpen die goed te bereiken zijn zelf schoonmaken. ‘Goed bereikbaar’ betekent niet voor iedereen hetzelfde. Bekijk daarom wat de afspraken met de verhuurder zijn. Sta je zelf niet graag op de ladder? Schakel dan een vakman in voor het schoonmaken van de dakgoten.

Sluit in de herfst je buitenkraan af. Zo voorkom je dat de waterleidingen bevriezen. Met schade en lekkage als gevolg.

Wist je dat je tijdens de wintermaanden de thermostaat het beste op 15 °C laat staan? Draai ook de radiatoren een beetje open. Dit verkleint de kans op een bevroren leiding. Toch kunnen waterleidingen soms bevriezen in minder goed geïsoleerde huizen. Het begin van de lente is daarom een goed moment om je waterleidingen te controleren. Denk je dat er ergens in huis een kapotte leiding is? Voorkom schade aan je spullen door lekkage en informeer op tijd je verhuurder.

De verhuurder moet bij de oplevering van de huurwoning zorgen voor een oprit en toegangspaden. En voor een eenvoudige afscheiding met de buren. Ook grote reparaties en vernieuwing horen bij de taken van de verhuurder. Als huurder moet je zorgen voor onderhoud van de tuin, de oprit, paden en de schutting, heg of muur. Wil je weten welk tuinonderhoud je in elk seizoen kunt doen? Bekijk het in onze tuinkalender.

Meld slecht onderhoud bij de Huurcommissie

De regels voor onderhoud vind je in het Besluit kleine herstellingen. Wacht niet te lang met uitvoeren van dagelijks onderhoud. Ontstaat er schade doordat je het gebrek niet hebt opgelost? Je moet dan de schade aan je verhuurder betalen. Voert de verhuurder onderhoud niet uit en ontstaat hierdoor schade? Dan is de verhuurder verantwoordelijk. Als huurder moet je de gebreken wel eerst melden bij de verhuurder.

Meld slecht onderhoud altijd bij je verhuurder. Repareert jouw verhuurder het probleem nog niet? Dan kun je naar de Huurcommissie stappen. De Huurcommissie is niet alleen voor huurders met een sociale huurwoning, maar soms ook voor huurders in de vrije sector. Bekijk hiervoor jouw huurcontract. Is je woning slecht onderhouden en kom je er niet uit met je verhuurder? Dan kun je bijvoorbeeld verlaging van de huur aanvragen via de Huurcommissie.