Je huis op een duurzame manier onderhouden

Houd jij het onderhoud van jouw huis goed bij? Dan ben je al duurzaam bezig! Je hoeft materialen namelijk minder snel te vervangen. Dat is beter voor het milieu en je portemonnee. Bekijk meer tips over duurzaam woningonderhoud.
19 okt 2022
Goed onderhoud zorgt ervoor dat je huis langer meegaat. En je dingen minder snel hoeft te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijks schoonmaken van de dakgoten. Hiermee voorkom je lekkage. En je hebt minder kans dat je dakgoot beschadigt door het gewicht van takjes en bladeren. Op welke manieren kun je nog meer duurzaam met woningonderhoud bezig zijn? Bekijk onze tips!
Als je dingen opknapt aan je huis, verbruik je minder materiaal. Vraag jezelf af of je iets moet vervangen of dat je het ook kunt opknappen. Denk bijvoorbeeld aan een versleten houten vloer. Deze kun je opnieuw schuren en oliën. Dat is een stuk duurzamer en voordeliger dan een nieuwe vloer kopen.
Heb je materialen nodig voor een onderhoudsklus? Als je kiest voor tweedehands materialen, bespaar je grondstoffen en energie. En zorg je voor minder afval. Kijk eens rond op Marktplaats of ga op zoek naar herbruikbare bouwmaterialen. Gebruikte materialen hebben niet alleen meer karakter, ze zijn ook beter voor het milieu én je portemonnee.

Kies bij onderhoudsklussen zo veel mogelijk voor duurzame materialen. Bijvoorbeeld ecologische bouwmaterialen. Hier zit meestal een keurmerk op. De keurmerken voor hout zijn FSC of PEFC. Zo weet je zeker dat je niet over een vloer van illegaal gekapt hout loopt. Wil je nóg duurzamer bezig zijn? Kies dan voor gebruikt hout. Dat scheelt weer een paar gekapte bomen.

Moet je metaal vervangen? De productie van metaal is milieuvervuilend en helemaal niet duurzaam. Metaal is pas duurzaam als het gerecycled wordt. Zo gaan aluminium, staal, koper of ijzer lang mee. En zijn ze heel geschikt om opnieuw te gebruiken. Gerecycled metaal heeft geen keurmerk. Wel is er een MRF keurmerk voor bedrijven die metaal recyclen.

Ga je zelf aan de slag met betonproducten? Zoals straatstenen, banden en tegels van beton. Kijk of het keurmerk Milieukeur aanwezig is. Je weet dan zeker dat je betonnen terrastegels gemaakt zijn van gerecycled materiaal.

Ga je de kozijnen schilderen? Goed idee, het hout gaat zo een stuk langer mee. En je hoeft het minder snel te vervangen. De verf zelf is alleen minder goed voor het milieu. Kies daarom goed dekkende verf die geschikt is voor de klus. De verflaag gaat zo langer mee en je hebt er minder van nodig. Bereken van tevoren hoeveel verf je precies nodig hebt en koop niet te veel. 

Schilder je het buitenwerk? Kies liever een lichte kleur verf. Deze kan beter tegen de zon. Je verflaag gaat dan langer mee. Bij het kiezen van verf kun je op verschillende keurmerken letten. Hiermee kun je schadelijke grondstoffen, microplastics, schadelijk pigment en oplosmiddelen zo veel mogelijk beperken. Bekijk op de site van Milieu Centraal welke keurmerken er zijn. 

Wist je dat ook schoonmaken kan bijdragen aan duurzaam onderhoud? Als je bijvoorbeeld je houten kozijnen en gevel regelmatig schoonmaakt, hoef je ze minder snel te schilderen. Kunststof kozijnen en gevels zijn onderhoudsarm. Toch is het belangrijk om ook deze regelmatig schoon te maken. Aanslag, vuil en zand kunnen het kunststof aantasten. 

Maak daarom kozijnen en gevels 2 keer per jaar schoon met warm water of een sopje met groene zeep. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurspons. Dit kan zorgen voor beschadigingen of krassen. Begin met het schoonspoelen van de gevel en kozijnen. Zo voorkom je krassen door zand. Daarna maak je de kunststof gevel schoon met een sopje en een zachte borstel of spons. 

Heb je een cv-ketel? Schakel een vakman in die je ketel onderhoudt en schoonmaakt. En onderdelen op tijd vervangt. Een cv-ketel verbruikt door vuil en slijtage meer energie. Door goed onderhoud wordt de ketel zuiniger in gebruik. Daarmee bespaar je dus energie. 

Ook kun je energie besparen door de installatie opnieuw in te stellen. Volgens Milieu Centraal kun je door de eco-stand te gebruiken ieder jaar wel 15 m3 gas besparen. Ook duurzaamheidsexpert Lars Boelen laat weten dat we vaak kunnen besparen op verwarmingskosten. Laat daarvoor je cv-ketel, verwarmingsbuizen en radiatorknoppen opnieuw instellen.

Groene vingers krijg je vanzelf met duurzaam tuinonderhoud. Je tuin kun je op verschillende manieren duurzaam onderhouden. Blad in je tuin laten liggen, scheelt je niet alleen werk. Het zorgt er ook voor dat dieren zoals egels en insecten een schuilplaatsje hebben. Dat is beter voor de biodiversiteit. Ook wordt het afgevallen blad omgezet in humus. Dat is voeding voor de planten. Zo is mest of kunstmest niet nodig.

Een duurzame tuin maakt slim gebruik van regenwater. Bestrating en tegels in tuinen zorgen ervoor dat regenwater moeilijk in de grond zakt en ongebruikt naar het riool stroomt. In borders met planten en gras kan het water goed wegzakken. Dit zorgt ervoor dat het grondwaterpeil stijgt. Ook voorkom je hiermee wateroverlast in je tuin en straat bij hevige regenval. Haal daarom liever alle verharding die niet noodzakelijk is uit je tuin.

Meer lezen over duurzaam tuinonderhoud? Lees het interview met 2 duurzame hoveniers.