Dakisolatie: bespaar op je energiekosten

Met dakisolatie krijg je een warmer huis én een lagere energierekening. Zo bespaar je honderden euro’s per jaar. Ook draag je een steentje bij aan een beter milieu. Een goed idee dus, je dak isoleren. Maar hoe pak je het aan? Wat kost het? En hoe zit het met de financiering?
3 okt 2022

Waarom dakisolatie?

Veel huizen hebben een niet of slecht geïsoleerd dak. Zonde, want zo gaat veel warmte verloren. Met goede dakisolatie zorg je ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten. Ook bespaar je gemiddeld 30 procent op je energiekosten, heb je minder geluidsoverlast en stijgt de waarde van je huis. Wie wil dat nou niet?

Hoe kun je je dak laten isoleren?

Je kunt je dak op verschillende manieren laten isoleren. Dit is afhankelijk van het soort dak dat je huis heeft. 

Heb je een schuin dak, dan is het isoleren van de binnenkant van je dak het makkelijkst. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen de balken van het dak geplaatst. Dit kun je zelf doen, maar er zijn wel risico’s aan verbonden. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van vocht en schimmel.

Het isoleren van de buitenkant van het dak is een grotere klus. Zo moeten alle dakpannen van het dak gehaald worden. Deze worden weer teruggelegd als het dak geïsoleerd is. Een schuin dak isoleren vanaf de buitenkant is een ingewikkelde klus waar veel vakkennis voor nodig is. Laat dit daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf. 


Het isoleren van een plat dak kun je het beste aan de buitenkant laten doen. Het isolatiemateriaal komt dan onder een nieuwe laag dakbedekking of bovenop de bestaande isolatielaag. Je kunt een plat dak ook aan de binnenkant laten isoleren, maar het risico op vocht in de dakconstructie of schimmel op het plafond is hierbij groot.

Het isoleren van een plat dak kun je het beste laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Er zijn nogal wat risico’s bij het isoleren van een plat dak. Denk aan vochtproblemen, schimmel en rottend dakhout.

Heb je een zolder, dan kun je ook je zoldervloer isoleren. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. Met het isoleren van je zolder bespaar je net zo veel als wanneer je het dak zou isoleren, maar je hebt minder materiaal nodig.

Een van de makkelijkste manieren om je zolder te isoleren is door isolatieplaten op de vloer te (laten) leggen. Maar je kunt het isolatiemateriaal ook tussen de vloerbalken aanbrengen en daarop planken of vloerplaten leggen.

Hoe weet ik of mijn dak geïsoleerd is?

Check het bouwjaar: 
  • Voor 1975: Bij de bouw van jouw huis is geen isolatie aangebracht. Misschien dat een van de latere bewoners het daarna heeft geïsoleerd. Vaak is dat een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter.
  • Tussen 1975 en 1992: Jouw huis heeft waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter. Een latere bewoner heeft het misschien daarna beter geïsoleerd.
  • In 1992 of later: Dan is jouw dak al goed geïsoleerd (8 tot 10 centimeter of meer). Je kunt beter naar andere mogelijkheden zoeken om je huis te verduurzamen. Zonnepanelen zijn dan bijvoorbeeld een goede keus.

Wat kost dakisolatie?

De kosten voor dakisolatie verschillen per type huis. Gemiddeld kun je bedragen van € 4.500,- tot € 10.000,- verwachten. Heb je een groot huis? Dan kan het nog wat duurder worden. De kosten voor dakisolatie worden onder meer bepaald door het gebruikte isolatiemateriaal en het dakoppervlak. Je verdient de kosten van dakisolatie gemiddeld binnen 10 jaar terug.

Dakisolatie is niet goedkoop. Maar met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks al snel honderden euro’s aan energiekosten. Volgens Milieu Centraal kun je de winst van dakisolatie zelfs vergelijken met een spaarrente van 8 procent.

Kan ik subsidie krijgen voor dakisolatie?

Ja, er is een landelijke subsidieregeling voor isolatie. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kun je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. Je mag de volgende maatregelen combineren:
  • Je neemt 2 (of meer) isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld het dak én de spouwmuur isoleren.
  • Je combineert dakisolatie met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting. 
Vanaf 1 januari 2023 kun je ook subsidie aanvragen als je 1 isolatiemaatregel neemt. Je krijgt dan een lager bedrag: zo'n 15 procent van de kosten.

Meer weten over dakisolatie?

Wil je weten wat dakisolatie jou oplevert? Doe dan onze isolatiescan. Je krijgt inzicht in de kosten. En ziet binnen hoeveel tijd je dit terugverdient.