Een monument met energielabel G verduurzamen
De wind van voren in je eigen huiskamer? Evelien kan er over meepraten. Zij woont met haar man en 2 kinderen in een rijksmonument met energielabel G. Toen de gasprijzen stegen en dus ook de energierekening, was het duidelijk dat er iets moest gebeuren.
Isoleren van een monument nog niet zo makkelijk
Voordat ze aan de slag konden, vroegen ze offertes op bij meerdere partijen. Alleen dat bleek nog niet zo makkelijk met een monumentaal gebouw. “We kwamen erachter dat maar weinig bedrijven ervaring hebben met monumenten en veel durfden het niet aan,” vertelt Evelien. “Dat heeft vooral te maken met de kleur van de gaatjes die gevuld moeten worden. Dat is echt specialistenwerk,” legt ze uit. Ook via Centraal Beheer planden Evelien en haar man een adviesgesprek in met Takkenkamp voor dak- en spouwmuurisolatie. “Gelukkig hadden zij de juiste expertise in huis. Door hun ervaring met monumenten voelde dat als een veilige keuze,” vertelt Evelien. “Ook voor de isolatie van onze ramen kozen we voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in monumentaal isolatieglas.”
Gelukkig had Takkenkamp de juiste expertise in huis. Door hun ervaring met monumenten voelde dat als een veilige keuze.
Voordelig lenen met de Energiebespaarlening
“Voor ons vrijstaande huis waren de kosten voor spouwmuurisolatie en glasisolatie best fors.” Vertelt Evelien. “Daar hadden we niet voldoende spaargeld voor. Daarom keken we naar de Energiebespaarlening van het Warmtefonds. In de online scan van Centraal Beheer stond hoeveel besparing we op onze energiekosten konden verwachten. Die besparing was ongeveer net zoveel als de maandelijkse kosten van de Energiebespaarlening. Onderaan de streep kosten de isolatiemaatregelen ons dus niks extra. Na de aflosperiode levert het ons natuurlijk elke maand alleen nog maar besparing op. De keus was dus snel gemaakt.”
We hebben ons verbruik met 40% naar beneden gebracht.
Het team van Takkenkamp ging aan de slag
Nadat de vergunningen en de Energiebespaarlening rond waren, konden ze aan de slag. Evelien legt uit hoe dat ging: “Na de zomer zijn eerst de ramen geïsoleerd. Daarna ging het team van Takkenkamp de spouwmuur en zoldervloer isoleren. Precies op tijd voor de herfst- en winterkou. De spouwmuur was binnen een dag geïsoleerd. Een persoon boorde de gaten in de spouwmuur en een ander vulde deze met het isolatiemateriaal. Een paar dagen later was de zoldervloer aan de beurt. Daar werd eerst een dampwerende folie op de vloer aangebracht en vervolgens het isolatiemateriaal. Daaroverheen werd weer een folie aangebracht, omdat we last hebben van zoldervliegen. Zo kunnen we het makkelijker schoonhouden.”
Het energieverbruik is met 40% gedaald
Inmiddels heeft Evelien er met haar gezin een aantal wintermaanden op zitten. “En hebben we ons verbruik met 40% flink naar beneden gebracht,” vertelt ze enthousiast. “Dat komt natuurlijk door de isolatie, maar ook door wat andere aanpassingen. Naast isolatie hebben we nu overal slimme radiatorknoppen. Zo hoeft de verwarming in de badkamer niet de hele dag aan te staan, maar 2 uurtjes per dag. Ook hebben we deurdrangers. Heel fijn om de kinderen niet iedere keer te hoeven vragen om de deur dicht te doen. En we hebben de kamers iets handiger ingedeeld waardoor we niet meer elke ruimte hoeven te verwarmen.”
En nu?
Evelien is heel blij met de stappen die ze hebben gezet. Maar ze zijn er nog niet. “We besparen op het energieverbruik en het is echt veel comfortabeler binnen doordat het minder tocht. Maar we zijn wel aan het puzzelen over hoe we nog verder kunnen verduurzamen. We bekijken de mogelijkheden voor vloerverwarming in de belangrijkste gebruiksruimtes. Zodat we zoveel mogelijk op lage temperatuur kunnen verwarmen. En hopen op termijn over te kunnen naar een warmtepomp.”
Scan je huis
Deel dit artikel
Hoe zat het ook al weer met: salderingsregeling, terugleveren en salderen
Radiatorfolie: bespaar geld en energie
Slimme watertips: van regenton tot groen dak
Je huis verwarmen met airco
Natuurvriendelijk isoleren: zo pak je dat aan
Een nieuwe uitspraak van de Raad van State is volop in het nieuws. Isolatieplannen kunnen op de tocht komen te staan door de aanwezigheid kleine vleermuizen en vogels. Veel van deze beschermde diertjes nestelen zich in kieren en spleten van huizen. Daar heeft vanaf nu iedereen rekening mee te houden. Maar hoe doe je dat? Natuurvriendelijk isoleren biedt uitkomst.