Vrouw zit bij de verwarming

Radiatorfolie: bespaar geld en energie

Een simpele manier om energie - en dus geld - te besparen is door radiatorfolie te plaatsen. Maar hoe werkt het precies en is het altijd nuttig? En hoeveel bespaar je er nou echt mee? Wij vertellen er meer over.

13 jun 2024

Radiatorfolie kaatst de warmte terug de kamer in

Vaak zijn je radiatoren geplaatst tegen de buitenmuur van je woning. Dit is geen probleem als je huis goed geïsoleerd is. Is dat niet het geval? Bijvoorbeeld bij een oude (huur)woning? Dan ontsnapt er veel warmte naar buiten. Dat is zonde van de energie én van je geld. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door radiatorfolie te plaatsen. Hierdoor kaatst de warmte van de radiator terug de kamer in. En gaat het niet verloren. Dus op naar de bouwmarkt!

Radiatorfolie plaatsen is heel eenvoudig

Heb je 2 linkerhanden? Geen probleem. Het is heel eenvoudig om radiatorfolie te plaatsen:

  • Meet de lengte en de breedte van je radiator en knip de folie op maat.

  • Houd de reflecterende (glanzende) kant naar jou toe.
  • Plak de folie met dubbelzijdige tape tegen de muur of de achterkant van de radiator. 
Moeder en dochter bij de thermostaat

Met radiatorfolie bespaar je elk jaar minstens 10 m3 gas per m2 folie

Verwarm je jouw huis op gas? Dan wil je zo veel mogelijk energie besparen. Volgens Milieu Centraal bespaar je 10 m3 gas per m2 radiatorfolie. En staat de radiator voor een glazen pui of raam? Dan bespaar je nog meer: 50 m3 gas bij enkel glas en 25 m3 bij dubbel glas. Dit scheelt tientallen euro’s op je gasrekening.

Extra tip: plaats een radiatorventilator

Een radiatorventilator is een klein apparaat dat je onder de radiator plaatst. Zodra deze warm wordt gaan de ventilatoren draaien. Je radiator geeft dan ongeveer 20 procent meer warmte af waardoor je cv-ketel zuiniger werkt. En je dus minder gas verbruikt. Verwarm je jouw huis met een warmtepomp? Ook dan is een radiatorventilator een goed idee. De pomp werkt dan een stuk zuiniger wat flink scheelt in je stroomverbruik.