""

Energie besparen: 7 tips

Energie besparen kan op veel manieren. Wij delen een aantal bespaartips waar je misschien nog niet aan gedacht hebt.
30 aug 2023 3 minuten

Begin klein

Natuurlijk zet je met isolatie, dubbel glas en zonnepanelen grote stappen. Maar ook met kleine ingrepen in huis, bespaar je al heel wat op je energierekening. 

7 tips om op je energierekening te besparen

Bekijk met welke kleine maatregelen je direct energie bespaart én prettiger woont.
Meten is weten. Schrijf elke dag op hetzelfde tijdstip de meterstanden op. Of houd je energieverbruik in de gaten met een gratis app of website. De meeste energiebedrijven bieden tegenwoordig zo'n app aan. Je krijgt dan een beter beeld van hoeveel energie je verbruikt.


Heb je slimme meters? Krijg dan meer inzicht in je energieverbruik met een energieverbruiksmanager. Met dit apparaat zie je van dag tot dag hoeveel gas of stroom je verbruikt. Zo weet je wat te veel energie (en dus teveel geld) kost en waar je kunt besparen. Energieverbruiksmanagers zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Kijk dus goed welke geschikt is voor jouw huis.

Heb je vloerverwarming? In veel huizen is de circulatiepomp van de vloerverwarming een grote stroomvreter. Vooral bij oudere pompen is het energieverbruik enorm. Deze pompen staan het hele jaar aan, 24 uur per dag. Dus niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Zonde, want dat is helemaal niet nodig.

Je lost dit op door een pompschakelaar te gebruiken. Zo’n schakelaar controleert of de thermostaat aanstaat en of er dus warm water gevraagd wordt om de woning te verwarmen. Is er geen warmtevraag? Dan zet de pompschakelaar de circulatiepomp uit. Zo bespaar je een heleboel energie.

Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. Wil je niet steeds overal de radiatorknoppen uitdraaien? Dan kun je ook slimme radiatorknoppen kopen. Je kunt dan eenvoudig vanaf je telefoon elke kamer in je huis afzonderlijk verwarmen.

Gordijnen zijn ook een goede manier om kou buiten te houden. Kies voor zwaardere gordijnen met een voering. Deze zorgen ervoor dat de warmte lekker binnen blijft. Hang de gordijnen niet voor de verwarming: dan gaat er veel warmte verloren. Zorg ook voor voldoende ventilatie. Daarnaast doet een kleed op de vloer wonderen. Vooral een wollen kleed houdt je voeten warm.

En werk je thuis? Gebruik dan een warmtedeken om je werkplek te verwarmen. Ook kun je investeren in infraroodpanelen. Deze panelen verwarmen niet de hele ruimte, maar geven stralingswarmte af. In de buurt van het paneel is het dan lekker warm.

Je hoeft je kleren echt niet altijd op 60 graden te wassen. Vaak is wassen op 30 of 40 graden voldoende. En hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Zorg er ook voor dat je trommel vol is als je een was draait. Je hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor je uiteindelijk minder energie gebruikt.

Kies ook voor een energiezuinig wasprogramma. Het wassen duurt dan wat langer. Maar je wast wel energiezuinig omdat de temperatuur laag blijft. En heb je een slimme meter met dag- en nachttarief? Was dan 's nachts. Je betaalt dan minder en ’s ochtends kun je meteen de was ophangen. Heb je zonnepanelen? Doe dan overdag de was met de gratis opgewekte stroom.

Je kunt veel energie besparen door de cv-ketel, verwarmingsbuizen en radiatorknoppen opnieuw af te stellen. Dit heet waterzijdig inregelen. Elke radiator krijgt dan precies de hoeveelheid warm water die hij nodig heeft om het huis te verwarmen. Hiermee bespaar je al gauw 10% op de energie die nodig is voor het verwarmen van de woning.

Heb je een radiator tegen een slecht geïsoleerde buitenmuur of een glazen pui? Plak radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator. De warmte verdwijnt dan minder snel naar buiten. Verwijder regelmatig het stof van alle radiatoren en convectoren. Zo geven ze de warmte beter af. Cv-leidingen die door onverwarmde ruimten lopen, verliezen ook warmte. Je kunt ze met buisisolatie van schuim gemakkelijk isoleren.

Tochtende ramen en deuren. Kieren en gaten in huis. Ze zorgen ervoor dat veel energie onnodig het huis verlaat. Je verbruikt meer energie om je huis te verwarmen. Dit zorgt voor een hogere energierekening. En dan hebben we het nog niet eens over de tocht die je voelt als je ’s avonds op de bank zit. Dat kan met een paar kleine ingrepen een stuk beter!


Loop daarom eens je huis door en kijk waar de kieren zitten. Met tochtstrips dicht je al veel kieren in huis. Misschien kun je wel onder de voordeur door kijken. Stel je voordeur dan eens opnieuw af. Kijk ook de ramen na. Soms sluiten de ramen niet meer goed in de kozijnen. Dan voel je de tocht langs de ramen komen. Nieuwe kozijnen zijn echt niet altijd nodig. Als je het hang- en sluitwerk aanpakt, verminder je tocht. Je zit er weer warm bij in de winter. En de zomerhitte kan minder goed je huis binnendringen. Bovendien zorgt een beter geïsoleerd huis voor een gezonder binnenklimaat.

Kook met de deksels op de pannen. Vergeet vooral ook je koekenpan of grillpan niet. Heb je geen deksels voor die pannen? Dan kun je een universele pannendeksel kopen. Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt.

Kies verder een pan die past bij de hoeveelheid die je klaarmaakt. En zet de pan op een passende pit. Bij een kleine pan op een grote pit gaat er veel energie verloren. Probeer ook voor meerdere personen of dagen te koken. Dat is veel energiezuiniger. Warm je maaltijd dan wel op in de magnetron, die verbruikt minder energie dan een oven.

Energie besparen? Begin met verduurzamen

De beste manier om energie te besparen is nog altijd door te isoleren. Heb je een koophuis? Met goede isolatie warmt de woning sneller op en blijft warmte beter hangen. Wil je jouw huis (beter) isoleren? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Doe onze scan of vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.