Uit het woondagboek van Nanette

Met de komst van de hond en de nieuwe woonwensen van Nanette en haar gezin, werd het tijd om te verhuizen. Maar hoe vind je dat ene droomhuis op die mooie plek? Met genoeg ruimte voor man-met-een-hobby en (bijna) volwassen dochters?
14 jul 2021

Tijd voor iets nieuws

"Vorig jaar namen we het besluit. We willen een ander huis. Onze prachtige jaren 30-twee-onder-een-kapwoning blijft een fantastisch thuis. Maar 2 jaar geleden kregen we ons jongste gezinslid, een reus van een Briard, erbij. Als hij naar buiten gaat in onze tuin van formaat postzegel, is deze al snel te klein. En de fase ‘buren met kleine, lawaaiige kinderen’ zijn we eigenlijk ook ontgroeid. Tijd voor iets nieuws! Maar: we wonen nu in een sfeervolle jaren 30-wijk, een leukere plek vinden is dus best lastig.

Man met een hobby

Om goed voorbereid de huizenmarkt op te gaan, moesten we eerst bedenken waar die nieuwe woning allemaal aan moet voldoen. Onze oudste woont inmiddels op kamers. De jongste gaat volgend jaar, dus je zou denken dat we met minder ruimte toekunnen. Niets is minder waar! De dochters willen ook in een nieuw huis nog steeds een fijne kamer voor de weekenden. Mijn man zoekt eerder een grotere dan een kleine kamer voor z’n gitaarcollectie. En als culinair type sta ik graag lang in de keuken. Die woonkeuken is dus een eis! Onze wensenlijst was eindeloos. Het klinkt best verwend, maar met een fijn huis nu, moet een nieuw huis echt veel plussen hebben. We hoeven tenslotte niet weg.
De gouden regel bij het kopen van een huis? Locatie, locatie, locatie!

De speld in de hooiberg

Daarna moesten we bepalen waar ons nieuwe huis moet staan. En vooral: waar zeker niet! Niet voor niets zeggen makelaars: ‘De gouden regel bij het kopen van een huis? Locatie, locatie, locatie!’. Onze favoriete locaties zijn populair. En dus: duur. Zoeken naar een speld in de hooiberg! We deden een voorlopige budgetcheck. Dat leidde tot 2 mogelijke scenario’s. We kopen een opknapper die we naar eigen wens gaan verbouwen. Of een huis dat echt ‘af’ is naar onze smaak, maar dat nog wel binnen het budget past.

Funda als fulltime baan

We waren er helemaal klaar voor en zetten als eerste de Funda-app op onze telefoons. Dat werd dagelijks het nieuwe aanbod bekijken. Wat tegenviel, want zowel de ‘bouwval’ als het ‘huis dat af is’ zijn schaars binnen ons budget. 90% valt eigenlijk direct af. Wel hebben we dubbel gelegen om foto’s en video’s. En ons enorm verbaasd over inrichting, kleurkeuzes en jaren 60-badkamers. Wat een tijd gaat er in zo’n zoektocht zitten! Als we iets vonden waarvan de eerste indruk helemaal goed was, reden we erlangs om de buurt even te keuren. En soms zit er dan een huis tussen waarvan de eerste indruk helemaal klopt. Bellen voor een afspraak! En kijken!"

3 tips van Nanette en Marcel:

  1. Locatie, locatie, locatie: een huis kan nog zo mooi zijn, de omgeving bepaalt voor een groot deel je woonplezier. Ga daarom regelmatig en op verschillende tijdstippen een rondje doen door de buurt waar je zou willen wonen. Wat valt je op?
  2. Maak een wensenlijst: verdeel deze in 2 delen. De ‘must haves’ en de ‘nice to haves’. Houd je zoveel mogelijk aan de must haves die je hebt opgeschreven.
  3. Doe een budgetcheck. Het is handig om vooraf te kijken wat je aan hypotheek kunt krijgen, wat de verwachte overwaarde van je huidige woning is en wat het lijstje met ‘must haves’ eventueel gaat kosten. Zo ga je goed voorbereid de woningmarkt op. Droomhuizen kijken is ontzettend leuk, maar een realistische bril qua financiën houd je met beide benen op de grond.