Subsidies voor het verduurzamen van jouw woning

Een beetje financiële hulp bij het verduurzamen: dat is niet verkeerd. Wanneer kun je subsidie aanvragen en hoe werkt het? Dit zijn de belangrijkste afspraken over subsidie.
16 jul 2021 4 minuten

Check vooraf of je subsidie kunt krijgen

Via energiesubsidiewijzer.nl kun je precies zien of je subsidie krijgt voor het verduurzamen van jouw huis. Je vult jouw postcode in en krijgt direct inzicht in de mogelijkheden. 

Via de gemeente en landelijk

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van jouw woning. Bijvoorbeeld:
  • Via de gemeente: elke gemeente maakt eigen afspraken. Die staan ook in de energiesubsidiewijzer. Handig om te weten: bijna elke gemeente heeft een energieloket, waar je gratis advies kunt krijgen over energie besparen en opwekken.
  • Via de rijksoverheid: Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Met de ISDE-subsidiehulp bereken je gemakkelijk of en hoeveel subsidie je kunt krijgen.
  • Laat het werk doen door een professionele partij. De ISDE-subsidiehulp  kan je helpen bij het regelen van de subsidie. Voor € 85,- nemen zij jou het werk uit handen. Je betaalt achteraf en alleen bij succes.

5 belangrijke dingen om te weten over subsidie

Wil je minimaal 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren? Kijk dan eens of je gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie stimuleert woningeigenaren om energiebesparende maatregelen uit te laten voeren voor bestaande koopwoningen. De subsidie kan oplopen tot 30% van jouw investering.

  • Woont er iemand anders in jouw huis? Dan heb je geen recht op subsidie om te verduurzamen.
  • Heb je een appartement? Voor een VvE zijn er verschillende subsidiekansen.
Laat het werk doen door een professionele partij. De ISDE-subsidiehulp kan je helpen bij het regelen van de subsidie. Voor € 85,- nemen zij jou het werk uit handen. Je betaalt achteraf en alleen bij succes.
De subsidie wordt achteraf betaald. Je kunt beginnen met jouw aanvraag als de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn.
Zo kun je vanaf 1 januari 2023 ook subsidie aanvragen als je 1 isolatiemaatregel neemt. Dit geldt voor een isolatiemaatregel die na 2 april 2022 is gedaan. Voor 1 maatregel krijg je ongeveer 15% van de kosten aan subsidie.
Ook heb je vanaf 2023 langer de tijd om jouw subsidie aan te vragen: je kunt tot 24 maanden na installatie jouw aanvraag indienen. Dit geldt voor een maatregel die na 1 januari 2022 is gedaan.

Subsidie voor zonnepanelen

In sommige gemeenten is er subsidie voor zonnepanelen. Bekijk ook de andere mogelijkheden om jouw investering terug te verdienen of mogelijk te maken. En lees meer over de salderingsregeling  voor zonnepanelen.

Regenpijp afkoppelen of groen dak

Bij sommige gemeenten krijg je subsidie als je regenwater anders afvoert of opvangt dan via de regenpijp. En er zijn regelingen voor de aanleg van een groen dak. Ook hier verschillen de afspraken per gemeente. Voor een groen dak (of ‘sedumdak’) kan bijvoorbeeld de oppervlakte een rol spelen. Kijk hiervoor op energiesubsidiewijzer.nl of vraag ernaar bij jouw gemeente.

Hogere hypotheek als je verduurzaamt

Als je van plan bent om jouw nieuwe woning te verduurzamen, dan kun je bij de aankoop een hoger hypotheekbedrag krijgen. Heb je al een hypotheek? Dan kun je deze mogelijk verhogen of een bouwdepot afsluiten. Centraal Beheer helpt je met het verduurzamen van jouw woning. Van financiering tot installatie.

Zonnepanelen voor je VvE

Woon je in een appartement en ben je lid van een VvE? Ook daar helpen we je bij. Ontdek de mogelijkheden voor zonnepanelen met een VvE.