Financieren van duurzame maatregelen
Als je jouw huidige woning wil verduurzamen, kan je dat misschien betalen via de hypotheek. Vaak gebeurt dit door de hypotheek te verhogen. Dat kan als je overwaarde hebt, of als je energiebesparende maatregelen neemt. De waarde van jouw woning wordt bepaald met een taxatie. Zo wordt duidelijk hoeveel je extra mag lenen.
Je mag jouw hypotheek voor ‘energiebesparende voorzieningen’ verhogen tot 106% van de waarde van jouw woning. Het extra geld komt dan in een bouwdepot. Bekijk vooraf goed welke duurzame maatregelen in het bouwdepot mogen worden ondergebracht. Vraag jouw hypotheekaanbieder of ‑adviseur om deze informatie.
De rente die je extra betaalt, mag je meestal aftrekken bij jouw belastingaangifte.
Misschien kies je liever een andere manier om jouw duurzame maatregelen te financieren. Een lening via bijvoorbeeld de bank is mogelijk. Kijk dan goed naar de rente die je betaalt en de andere afspraken over jouw lening.
Voor duurzame maatregelen zijn er ook speciale leningen vanuit de overheid. Je leent dan tegen een lage rente geld dat je besteedt aan verduurzaming. 2 voorbeelden van zulke leningen zijn:
- Energiebespaarlening. Deze wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds.
- Duurzaamheidslening. Deze wordt aangeboden via de gemeente. Niet elke gemeente doet mee.
Het voordeel van deze leningen is dat je op elk moment zonder vergoeding mag terugbetalen. De rente is in vergelijking met een persoonlijke lening vaak lager. Controleer ook hier de afspraken voor de lening. Zo weet je vooraf welke verbeteringen erbij horen en welke je hiermee niet mag betalen.
Doe de online scan om de verduurzamingsmogelijkheden van jouw huis te bekijken. En wat de Energiebespaarlening betekent voor jouw maandelijkse kosten. Het geld dat je bespaart op jouw energierekening kan al voldoende zijn om de rente en aflossing van de lening betalen.