Huis verduurzamen: zo maak je een plan
Tips voor een duurzaam stappenplan
In deze stap kijk je goed naar het doel van de duurzame maatregelen. Want duurzaam wonen is meer dan alleen energie besparen.
Duurzaamheidsexpert Lars: ‘Het beste kijk je naar je huis als geheel. Bedenk dat gezondheid, wooncomfort, veiligheid, de (energie)kosten en duurzaamheid van de woning nauw met elkaar samenhangen. Neem bijvoorbeeld tocht in huis. Dit zorgt niet alleen voor een hoge energierekening in de winter. Maar ook voor een ongezond binnenklimaat door kou, vocht en schimmel in huis. Een goed binnenklimaat woont een stuk fijner, is beter voor je gezondheid en je krijgt meestal een lagere energierekening.’
Duurzame maatregelen dienen dus meestal meerdere doelen. Zet eens voor jezelf op een rij hoe je prettiger kunt wonen als het gaat om gezondheid, wooncomfort, veiligheid, kosten en duurzaamheid van jouw huis.
Nu weet je globaal wat je met de duurzame maatregelen wil bereiken. In de tweede stap kijk je wat je hier verder voor nodig hebt. Met een nulmeting breng je pijnpunten van je huis in kaart. Zo weet je beter welke ingrepen nodig zijn om jouw duurzame doelen te bereiken.
Lars: ‘Ga eens je huis door en kijk waar de kieren zitten. Soms kun je gewoon ergens onder de voordeur kijken. Kijk ook het hang- en sluitwerk van je ramen en deuren na. Misschien heb je nog niet overal HR++ of triple glas? Bekijk of je energie kunt besparen met bijvoorbeeld betere isolatie van muren, vloer of dak. Schrijf vervolgens per ruimte op wat er voor nodig is om bijvoorbeeld tocht en kou te verminderen en energie te besparen.
Het is belangrijk om de duurzame stappen in de juiste volgorde te zetten. En om deze volgorde op te nemen in jouw plan. Misschien wil je graag zelf energie opwekken met zonnepanelen. Of je huis duurzaam verwarmen met een warmtepomp. Maar soms is het slim om eerst de basis goed te regelen. Een warmtepomp heeft bijvoorbeeld een slecht rendement in een huis waar het tocht.
Lars: ‘Pak het verduurzamen stap voor stap aan. Begin klein met het dichten van kieren en gaten. Zorg voor een goede ventilatie in huis. Ga daarna verder met de schil van het huis. Zoals het isoleren van dak, muren, ramen en vloer. Pas dan is jouw huis klaar om van het gas af te gaan met een warmtepomp. En om energie op te wekken met zonnepanelen.’
Je budget voor duurzame maatregelen is onderdeel van het plan. Breng daarom in kaart wat de gewenste maatregelen kosten. En wat de opbrengsten zijn. Houd rekening met het arbeidsloon van professionals. En zoek uit voor welke maatregelen je subsidie krijgt. Een huis verbouwen of kopen is vaak een goed moment om een plan voor de langere termijn te maken. Misschien kun je de duurzame maatregelen gelijk meenemen in de financiering voor de verbouwing. En je hebt de kans om grotere dingen aan te pakken. Een nieuw balansventilatiesysteem met warmteterugwinning bijvoorbeeld. Of dakisolatie als je de zolder verbouwt.
Lars: ‘Met slimme stappen haal je het meeste uit je budget. Kijk daarom goed naar je eigen situatie. Met dakisolatie bespaar je bijvoorbeeld energie. Tenzij je de zolder nauwelijks verwarmt. Dan levert een goedkopere oplossing, zoals isolerend glas in de woonkamer, je misschien wel meer op. Bedenk ook dat je niet alles in 1 keer hoeft te doen. Misschien maak je nu eerst je huis tochtvrij en investeer je in een goede ventilatie. En ga je in de toekomst weer verder met de isolatie van je woning.’
Als je weet wat je wil gaan doen en in welke volgorde, kun je een planning maken. Sommige mensen zweren bij een planning in Excel of een online planbord als Trello. Anderen houden weer van groot bord waarop ze alles in 1 oogopslag kunnen zien. Hoe je jouw planning ook maakt, het is meestal wel handig om deze ergens uit te werken. Zo heb je overzicht wat er op bepaalde momenten moet gebeuren. En je kunt taken wegstrepen als je jouw huis weer een stukje duurzamer hebt gemaakt.
Duurzame oplossingen
Deel dit artikel
Ook interessant
Een VvE lening voor verduurzaming, kan dat?
Radiatorfolie: bespaar geld en energie
Kosten en opbrengst: isolatie
Slimme watertips: van regenton tot groen dak
Subsidie aanvragen: tips van de expert
We moeten van het aardgas af. Het liefst zo snel mogelijk. De overheid stimuleert dit door de ISDE-subsidie. Maar wat is deze subsidie precies? Waar moet je op letten bij de aanvraag? En wat levert het nu eigenlijk op?