Heb je overwaarde op je woning?

Het verschil tussen de waarde van je woning en het restant van je hypotheekschuld is overwaarde. Werd je woning meer waard vanaf het moment dat je deze kocht? Bijvoorbeeld omdat je je huis isoleerde? Dan heb je misschien overwaarde. Hoe dit zit? Dat leggen we uit.
9 jul 2021
Overwaarde = de waarde van je woning – restant hypotheekschuld + eventueel spaardepot

Overwaarde uitrekenen

Je kunt makkelijk je overwaarde uitrekenen door je resterende hypotheekschuld af te trekken van de huidige waarde van je woning. En een eventueel spaardepot daarbij op te tellen als je een spaarhypotheek heeft. Je woning kan meer waard worden door bijvoorbeeld verduurzaming of een verbouwing. Maar ook door stijgende huizenprijzen en omdat je (een deel van) je hypotheek hebt afgelost. Overwaarde wordt vaak gebruikt om een nieuw huis te kopen. Hiermee verlaag je de hypotheekschuld op de nieuwe woning.

Waarde van uw woning

Wat er nog aan hypotheekschuld open staat, weet je misschien al. Dat staat op het overzicht dat je elk jaar van je bank of hypotheekverstrekker krijgt. Je kunt dit overzicht ook opvragen. De waarde van je woning is wat lastiger te bepalen. Op deze manier kun je de waarde van je woning bepalen:

5 manieren om de waarde van je woning te beoordelen

Ieder jaar moet je als eigenaar belasting betalen over de waarde van je woning. Je krijgt daarvoor van de gemeente een WOZ-beschikking. Daar staat ook de WOZ-waarde op. Hiermee schat de gemeente de waarde van je woning in. Toch is dit niet de meest nauwkeurige manier om de waarde van je huis vast te stellen. Gemeenten lopen met hun waardebepaling vaak wat achter de markt aan. En de WOZ-waarde is daarom soms aan de lage kant.
Woon je in een wijk met veel dezelfde woningen? Dan kan de waarde van een huis bij je in de buurt veel vertellen over de waarde van je huis. Verkocht iemand in de buurt een huis dat op je huis lijkt? Dan krijg je een idee van wat je huis waard is.
Wil je de overwaarde gebruiken om bijvoorbeeld een 2e hypotheek aan te vragen? Dan vraagt de bank of geldverstrekker een taxatie van een geregistreerd taxateur. Je weet dan precies wat je woning waard is. Dit is de meest betrouwbare manier om de waarde van je woning te bepalen. Maar daar moet je dan wel iets meer voor betalen.
Het Kadaster houdt precies bij wat er het laatst betaald is voor een huis. Wat je zelf voor je huis betaalde, weet je waarschijnlijk wel. Maar misschien niet wat een vergelijkbaar huis in de buurt kostte. Je kunt aan het Kadaster vragen hoeveel er voor een woning is betaald of voor alle woningen in een heel postcodegebied. Dat geeft je een goed beeld van de waardestijging in je wijk. Je moet voor een overzicht van het Kadaster wel betalen. Zo betaal je enkele euro's voor koopsominformatie. Of een paar tientjes voor een woning­waarde­rapport.
Je kunt met een online hulpmiddel de waarde van je woning berekenen. Er zijn websites waarop je door het invullen van gegevens een beeld krijgt van de woningwaarde. Bijvoorbeeld via de website van Calcasa. Wil je liever je huis door een taxateur laten taxeren? Dan betaal je al gauw een bedrag van 800,-.