Foto Jasper

Oud Bredaose gemberkoek

Recept van Jasper Koenraads

10 dec 2024

Voor 10 personen

 

INGREDIËNTEN:

• 250 g roomboter
• 325 g basterdsuiker
• 325 ml halfvolle melk
• 750 g zelfrijzend bakmeel
• 2 tl gemberpoeder
• 2 tl backin bakpoeder
• 2 tl kaneel, gemalen
• 0,25 tl nootmuskaat
• 2 scharreleieren (M)
• 10 stukjes stemgember, fijngehakt
• 175 g rozijnen
• 175 g sinaasappelmarmelade

 

BEREIDING:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Beboter de cakevorm en leg vetvrij papier op de bodem.
  3. Meng de boter, basterdsuiker, melk en marmelade goed door elkaar in een pan op laag vuur, tot de boter en suiker zijn gesmolten. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  4. Voeg het zelfrijzend bakmeel, gemengd met het bakpoeder en de kruiden, toe en mix goed door elkaar.
  5. Voeg de eieren, gehakte stemgember en rozijnen toe en meng tot een gladde massa.
  6. Giet het zachte cakedeeg in de voorbereide vorm en bak het brood 1 tot 1,5 uur in het midden van de oven.
  7. Laat afkoelen in de vorm.

Deze overheerlijke gembercake is het lekkerste na een paar dagen. Geniet ervan!