Een scheiding? Hoe zit het met mijn pensioen? 

Een scheiding? Dat is vaak een lastige periode. En dan komt er ook nog een hoop geregel bij kijken! Zoals je huis en spullen. Maar ook het regelen van geldzaken, zoals het verdelen van je pensioen… Hoe zit dat? Voorkom een pensioentekort en kijk wat je hiervoor kan regelen.
16 okt 2024

Je kan pensioentekort of een pensioengat krijgen door je scheiding

Een pensioengat of pensioentekort heb je als je verwachte inkomsten na je pensioen lager zijn dan de uitgaven die je doet. Hierdoor kan je misschien na je pensioen niet de dingen blijven doen die je wél graag doet. Als je te weinig pensioen opbouwt dan kan het zijn dat je een pensioentekort krijgt. Na de verdeling van jullie pensioen kan er een tekort bij jou ontstaan zijn. 

Je verdeelt een deel van je pensioen met je ex-partner

In de tijd dat jullie een geregistreerd partnerschap hadden of getrouwd waren, hebben jullie waarschijnlijk pensioen opgebouwd. Besluiten jullie te gaan scheiden? Dan verdeel je een deel hiervan met elkaar. Behalve als jullie samen andere afspraken maakten. 

Je pensioeninkomen bestaat uit 3 delen

  1. Je AOW. Dit is het basispensioen dat je van de overheid krijgt. De Algemene Ouderdomswet (AOW). 
  2. Pensioen. Dat is het inkomen dat je ontvangt vanaf je pensioendatum. Dit bouw je op bij je werkgever(s). 
  3. En het deel dat je zelf opzij legt om je pensioen aan te vullen. Bijvoorbeeld door banksparen of een lijfrenteverzekering.  

Je AOW houd je zelf

Als je uit elkaar gaat verdeel je je AOW niet. AOW krijg je van de overheid. De hoogte van je AOW-uitkering wordt bepaald op het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. De hoogte van je AOW bekijk je op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). 

Je pensioen verdeel je volgens de afspraken die jullie maakten  

In de tijd dat je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, bouwde je pensioen op via je werkgever. Ga je uit elkaar? Dan krijgt volgens de wet je ex-partner de helft van het pensioen dat je opbouwde tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Andersom geldt hetzelfde. Jij krijgt de helft van het deel dat je ex-partner opbouwde tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je kan er samen voor kiezen om andere afspraken te maken. Hoe je de verdeling regelt, geef je binnen 2 jaar door aan de pensioenuitvoerders met een formulier

Bouwde je ook zelf nog aan een potje voor later?

Bijvoorbeeld met banksparen of een lijfrenteverzekering? Voor het verdelen hiervan is wettelijk niets afgesproken. Samen maak je hier afspraken over. Vraag voor het verdelen ervan advies aan de bank, je verzekering, een financieel adviseur of een jurist

Je pensioen aanvullen, dat kan!

Zo zorg je voor een hoger inkomen na je pensioen. En kun je ook na je pensioen de dingen doen die je graag wilt doen. 

3 manieren om te ontdekken of jij een pensioentekort of pensioengat hebt?

Of misschien is de vraag eerder: Wat kost het om mijn leven te blijven leven, zoals ik dat wil doen? Zo kun je naar je huidige kosten kijken. Maar je uitgaven zullen ook veranderen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je energielasten kunnen hoger zijn, doordat je vaker thuis bent. 
  • Misschien zijn je woonlasten lager doordat je de hypotheek afbetaald hebt. 
  • Je hebt meer vrije tijd waarin je misschien nieuwe hobby’s ontdekt. Of hierdoor vaker uit eten gaat.  
  • Je wilt misschien nog mooie reizen maken.

Probeer een inschatting te maken van het geld dat je uit gaat geven. En vergelijk dit met de inkomsten die je nu opbouwt. Is het voldoende? Dan heb je geen pensioentekort. 


De pensioenschijf-van-vijf is een tool van het Nibud. Deze tool helpt je om inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Zo krijg je een inschatting of jouw inkomen voor later genoeg is. En of het misschien nodig is om wat extra pensioen op te bouwen.
Bouwde je geen of te weinig pensioen op? Dan heb je jaarruimte. Jaarruimte is een bedrag dat je mag gebruiken om je pensioen belastingvriendelijk aan te vullen. Bereken met onze tool of jij jaarruimte hebt