Pensioen, dat regelt mijn werkgever toch?

Of je nu net gestart bent met een nieuwe baan. Een tijdje niet werkt. Op zoek bent naar een nieuwe baan. Deze veranderingen maken we allemaal mee. Je werk heeft invloed op je leven nú. Denk aan je werktijden, je salaris en je vrije tijd. Maar heb je er ook wel eens bij stilgestaan dat je baan invloed heeft op je toekomst? 
16 okt 2024

Jouw keuzes nú hebben invloed op de toekomst 

Om niet je hele leven te hoeven werken is het belangrijk nú ook te kijken naar je inkomsten in de toekomst. Door bijvoorbeeld het opbouwen van pensioen. Vaak is dit via je werkgever geregeld. Kies je ervoor om een tijdje niet te werken? Dan doe je dat waarschijnlijk omdat je dat nú kan betalen. Maar wist je dat dit er ook voor zorgt dat je geen pensioen opbouwt? Of als je wisselt van baan. Weet je dan hoe het zit met je pensioen? Dat is niet overal hetzelfde geregeld. 

De top 5 belangrijkste arbeidsvoorwaarden bij een nieuwe baan 

In gesprek met een nieuwe werkgever zijn er een aantal voorwaarden die mensen het belangrijkst vinden: 
  1. Salaris

  2. Werktijden
  3. Vakantiedagen

  4. Doorgroeimogelijkheden

  5. Pensioen

Pensioen staat in de top 5. Dat snappen we, want dit is je inkomen voor als je met pensioen gaat. Het is belangrijk dat deze in orde is, zodat je ook dán rondkomt en de dingen kan blijven doen die je graag doet. En ondanks dat pensioen in de top 5 staat, hebben 3 op de 5 werknemers de pensioenregeling van de werkgever niet gecheckt voordat ze aan de slag gingen. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken.  

Tip: neem pensioen mee in je salarisonderhandeling 

Als je wisselt van werkgever, is het slim om naar je pensioenregeling te kijken. Is er een pensioenregeling? Is die gelijk aan je huidige pensioenregeling? Kom je erachter dat je nieuwe pensioenregeling minder goed is dan die je had? Dan is het slim om dit mee te nemen in jouw arbeidsvoorwaardengesprek. Je kan meestal niet onderhandelen over je pensioenregeling. Maar je kan dit wel meenemen in de onderhandeling over je salaris. 

De invloed van minder goede of geen pensioenregeling 

Werk je tijdelijk niet? Of wissel je van werkgever? Je bouwt dan misschien geen of te weinig pensioen op. Hierdoor kan het zijn dat je inkomen na je pensioen lager is dan dat je nodig hebt. Dat noem je een pensioengat of een pensioentekort. Heb jij een pensioentekort of pensioengat? Dat check je op 3 manieren. 

Of misschien is de vraag eerder: Wat kost het om mijn leven te blijven leven, zoals ik dat nu doe? Zo kun je naar je huidige kosten kijken. Maar je uitgaven zullen ook veranderen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je energielasten kunnen hoger zijn, doordat je vaker thuis bent.
  • Misschien zijn je woonlasten lager doordat je de hypotheek afbetaald hebt.
  • Je hebt meer vrije tijd waarin je misschien nieuwe hobby’s ontdekt. Of hierdoor vaker uit eten gaat.
  • Je wilt misschien nog mooie reizen maken.
Probeer een inschatting te maken van het geld dat je uit gaat geven. En vergelijk dit met de inkomsten die je nu opbouwt. Is het voldoende? Dan heb je geen pensioentekort. 
De pensioenschijf-van-vijf is een tool van het Nibud. Deze tool helpt je om inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Zo krijg je een inschatting of jouw inkomen voor later genoeg is. En of het misschien slim is om wat extra pensioen op te bouwen.
Bouwde je geen of te weinig pensioen op? Dan heb je mogelijk jaarruimte. Jaarruimte is een bedrag dat je mag gebruiken om je pensioen mee aan te vullen. Bereken met onze tool of jij jaarruimte hebt

Je pensioen aanvullen, dat kan!

Vul je pensioen zelf aan met bijvoorbeeld het geld dat je als extra salaris wist te onderhandelen. Zo zorg je voor een hoger inkomen na je pensioen. En kan jij na je pensioen gewoon nog de boodschappen betalen, die mooie reis maken en de dingen doen die je graag wilt doen.